Šta sve mogu mladi programeri za 48 sati

Izvor: RTS, 28.Maj.2016, 00:25   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta sve mogu mladi programeri za 48 sati

Počeo je prvi Fintech hakaton - maratonsko takmičenje timova mladih programera u osmišljavanju najbolje aplikacije za digitalno bankarstvo. Puna dva dana za računarom će raditi, ali i jesti, piti, spavati.
U organizaciji ICT Hub u Beogradu održava se takmičenje mladih programera - fond je 5.000 evra.

Oko 80 osoba, 16 timova od po pet članova, 48 sati će bez prekida provesti za računarima. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Tu će raditi, jesti, piti, možda odspavati, obezbeđeno im je sve - osim tuševa.
Početak je bio uzbudljiv. Dat je zadatak i timovi su se razmileli po ICT Hub-u. Nikoli Joviću, 23-godišnjem programeru, ne manjka optimizma. Zadatak, kaže, nije težak a konkurenciju nije odmeravao.
"Mislim da je jako zanimljiv, s obzirom da smo mi to ranije radili, i čak radimo za firmu koja se time bavi i mislim da će biti zanimljivo i izvodljivo skroz", rekao je Nikola iz tima Double compile.
Za timove su obezbeđeni i mentori iz oblasti finansija, biznisa, programiranja i dizajna. KPMG i Sosijete ženeral banka su organizatori ovog neobičnog takmičenja. Veruju u domaću IT scenu.
"Mi veoma verujemo u male preduzetnike, pojedince, i čak im ponekad dajemo maaalu prednost u odnosu na velike kompanije kako bi mogli da se ravnopravno takmiče. Verujemo da u malim timovima ima dosta kreativnosti i da srpski programeri mogu postati zaista važan igrač u Evropi, ali i svetu", smatra Pjer Bosk iz Sosijete ženeral banke.
"Ono gde mi vidimo veliki prostor za inovacijama, to je upravo saradnja između velikih korporacija, sistema, mesta gde postoji ekspertiza, i onih ljudi koji su inovativni, koji su manji, koji se brže kreću, koji su hrabriji i odlučniji", rekao je izvršni direktor ICT Hub Kosta Andrić.
Fintech hakaton je prvi ove vrste u Srbiji.
Pobednici će biti poznati u nedelju u 18 sati. Sva rešenja do kojih timovi dođu ostaće isključivo u njihovom vlasništvu i moći će sa njima da raspolažu na tržištu.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.