Šta su to Ortov oblak, Boko Haram i  hernija

Izvor: Blic, 01.Jul.2015, 18:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta su to Ortov oblak, Boko Haram i hernija

Ako se u priči pojavljuju Kraljevstvo severa, Kraljevstvo ostrva i reka, Kraljevstvo stena, Kraljevstvo olujne zemlje, naslov knjige je?

Za neke odgovor nikad lakši, a za pojedince noćna mora. Ponuđeni odgovori su bili: Igra prestola, Gospodar prstenova, Hobit, Američka horor priča i Tamna strana sunca. Ovo je bilo samo jedno od 30 pitanja na testu opšte informisanosti na Filozofskom fakultetu. Prošle godine najbolji rezultat je bio 23 boda, koliko je osvojio samo jedan >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << od kandidata, a test je rešavalo 1.309 studenata. Ove godine ga je rešavalo oko 1.100 kandidata.

- Neki su mi se smejali što nisam znala da je u pitanju „Igra prestola“, ali ja zaista ne pratim ni filmove ni serije. Prvi put u životu mogu da kažem da su mi najlakša pitanja bila iz matematike i hemije - priča Bojana M. (18), koja je juče polagala test opšte informisanosti na Filozofskom fakultetu, za smer Andragogija.

Najviše su se preznojavali oni koji su se prijavili za smer Psihologije, gde se na 88 mesta prijavilo čak 420 budućih brucoša. Pitanja kao što su ko je bio Džon S. Pemberton (osnivač „Koka-Kole“), šta je Boko Haram (islamistička organizacija) i šta je hernija (kila, bruh) ostavila su ih bez daha.

- Meni je test bio težak jer pojedina pitanja stvarno nisam mogla da očekujem iz oblasti koje ne pratim, kao što su video-igrice ili sport - priča Mina B.

Pitanja koje je posebno zbunilo buduće studente bilo je šta je to Ortov oblak? Obradovalo ih je pitanje ko je Romkinja iz Igoovog romana „Zvonar Bogorodičine crkve“, jer je većina znala da je u pitanju Esmeralda. - Koliko je test bio težak, pokazaće rezultati. Mi se trudimo svake godine da ga olakšamo. Tendencija nam je da povećamo raspon poena koje studenti dobijaju - rekao je za „Blic“ jedan od autora „bauk testa“, doktor Oliver Tošković.

Na FON-u suze i znoj

Roditelji koji uznemireno trljaju dlanove iščekujući svoju decu slika je koju su prolaznici mogli videti ispred FON-a, jednog od najtraženijih fakulteta u Srbiji. Na tri smera, koliko ih na Fakultetu organizacionih nauka ima, prijavilo se njih 1.973, a primaju 690 studenata. Najveća navala je na smer Informacione tehnologije.

- Ne pitajte me ništa. Nisam zadovoljna kako sam uradila - rekla je u suzama devojka koju je dočekao otac. Većina budućih studenata nije bila zadovoljna urađenim, a kod većine je trema odradila svoje.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.