Šta još država može da uradi na podizanju nataliteta

Izvor: RTS, 25.Feb.2017, 09:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta još država može da uradi na podizanju nataliteta

Predsednica Republičke komisije za medicinski potpomognutu oplodnju Ana Mitrović Jovanović rekla je za RTS da je stručna komisija dala predlog da se papirološki, birokratske stvari pojednostave i da tako za prvostepenu komisiju uopšte nije potrebno prilagati mikrobiološku dokumentaciju.
Starosna granica za žene koje ulaze u proces vantelesne oplodnje podignuta je - sa 40 godina na 42 godine. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS <<

Pravilnik koji to omogućava stupio je na snagu, tako da svi parovi kojima je neophodna vantelesna oplodnja mogu da se prijave u neku od državnih ili privatnih klinika, u kojima se taj postupak radi o trošku države. Šta još može da uradi medicina, a koliko je do parova koji žele da postanu roditelji.
Gostujući u Dnevniku RTS-a, Ana Mitrović Jovanović, predsednica Republičke komisije za medicinski potpomognutu oplodnju kaže da je to zaista dobra vest i da je stručna komisija predložila da uopšte ne postoji ta gornja granica - da ona bude procenjena od stručnih lica i od toga koliki je reproduktivni potencijal para u trenutku kada se jave i imaju potrebu za ostvarenje reprodukcije. 
Prema njenim rečima, pošto je biopotpomognuto oplođenje jako skupo i država nema para da svima omogući, morala je da se postavi neka granica pa je za sada to 42 godine.
"U želji da omogućimo da vantelesno oplođenje bude dostupno lakše, Republička stručna komisija je dala predlog da se papirološki birokratske stvari pojednostave, da  recimo za prvostepenu komisiju uopšte nije potrebno prilagati mikrobiološku dokumentaciju - jer mnoge žene izgube silno vreme ili njihovi partneri lečeći raznorazne infekcije i onda izgube vreme da se jave do te neke gornje granice kada mogu biti uključene u postupak bespaltnog vantelesnog oplođenja", objasnila je doktorka.
"Sa naše strane jasno je stavljeno do znanja da je struka ta koja kaže da prvostepenoj komisiji nisu potrebni mikrobiološki nalazi. Naravno, da je važno kada uključite pacijenta u postupak da on bude zdrav, ali ne moramo čekati jer se gubi vreme posebno kod žena koje su ograničene sa 42 godine - njima mora da se omogući da što pre dođu do tog postupka", rekla je Mitrović Jovanović.
Kako kaže, muški uzrok neplodnosti je gotovo izjednačen u procentima kao i kod žena, 40 posto jedne neplodne zajednice je uzrok muškarac.
"Moram da kažem da je Republička komisija dala predlog da se u postupak besplatnog programa mogu uključiti i pacijenti sa dijagnozom azospemije - u uzorku koji daju nemaju spermatozoide, ali da bi on bio uključen u postupak, pre uključivanja moramo imati materijal i zamrznuti taj uzorak da bismo u onom tenutku kada bude uključen u postupak bili sigurni sa čime imamo da radimo", kaže Mitrović Jovanović.
Prema njenim rečima, liste čekanja za oplodnju su minimalne i kada Narodni front kao eminentna institucija bude počeo da radi punim kapacitetom te liste će biti minimlane ili ih neće biti.
Zakon o biomedicinskoj potpomognutoj oplodnji je prošao javnu raspravu pre godinu dana.
"Napisali smo jedna moderan zakon, pisala ga je struka i želim da napomenem da nismo imali pritisak sa strane ni politike ni bilo kojih drugih uticaja", rekla je doktorka.
"Imamo dozvoljeno doniranje jajne ćelije spermatozoida moramo da budemo operativniji u formiranju banke reproduktivnih ćelija i embriona", istakla je Mitrović Jovanović.
Surogat materinstvo za sada nije dozvoljeno jer se nisu stekli uslovi, rekla je Ana Mitrović Jovanović. 

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Olakšati proceduru za vantelesnu oplodnju

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 25.Feb.2017

Predsednica Republičke komisije za medicinski potpomognutu oplodnju Ana Mitrović Jovanović rekla je jutros da je stručna komisija predložila da se papirološke, birokratske procedure pojednostave, kao i da za prvostepenu komisiju uopšte ne bude potrebno dostavljanje mikrobiološke dokumentacije..."Mnoge...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.