Šta jedu porodilje i trudnice

Izvor: RTS, 28.Apr.2015, 19:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šta jedu porodilje i trudnice

Postavlja se pitanje da li bi parče sira i salama trebalo da bude doručak jedne porodilje. U medijima su se ponovo pojavile fotografije kojima se ovoga puta poručuje da je ishrana u najvećem srpskom porodilištu, Klinici u Višegradskoj, neodgovarajuća. Ministar zdravlja poručuje da će biti kažnjeni odgovorni za taj propust.
Pojedini mediji objavili su da je hrana za porodilje u Klinici za ginekologiju >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i akušerstvo Kliničkog centra Srbije - loša. Tu ustanovu danas smo posetili u vreme ručka. Žene s kojima smo razgovarali, one koje čekaju porođaj ili operaciju - da li zbog kamere ali nisu se žalile na jelovnik.

"Pa bolnička, ne možete da očekujete da ste u hotelu, hrana se prilagođava uslovima...Hrana je odlična, sve je na vreme, imamo vremena da jedemo. Hrana je odlična, po mom ukusu, doručkovala sam puter i med...", rekle su porodilje iz Kliničkog centra Srbije.
Aleksandar Stefanović, direktor GAK u Višegradskoj rekao je da ne spremaju hranu sami, već zavise od firme koja se zove Tehničko-ekonomski centar koja je zadužena za dopremanje hrane u celom Kliničkom centru.
"Ono što dobijemo mi podelimo, ali nažalost to često nije adekvatno ni u količini ni u kvalitetu", objašnjava Stefanović.
Hrana za sve pacijente u više od 20 klinika Kliničkog centra Srbije priprema se u ovoj kuhinji. Tri obroka po osobi koštaju ih 270 dinara. Dnevno naprave više od 10.000 obroka.

"Ja odgovorno tvrdim da mi količinski i u skladu sa preporukom ministarstva, apsolutno poštujemo sve detalje ugovora koji imamo sa Kliničkim centrom, uostalom, u ugovoru stoji da oni mogu svakog trenutka doći u kuhinju, izvršiti kontrolu prilikom spremanja hrane" , kaže Rade Bogdanović, direktor Tehničko-ekonomskog centra.
Proveravali smo i koliko su hranom zadovoljne porodilje u Kraljevu.

"Danas smo imali pire i pljeskavicu...Imamo tri obroka, imamo sve po izboru...", rekle su porodilje iz Kraljeva.
"Znatno je pojačana ishrana što se tiče mesa, povrća, voća, uvedene su prepodnevne i popodnevne užine", kaže Lidija Vučićević, glavna sestra u Porodilištu u Kraljevu.
Resorni ministar kaže da je sramno ako je doručak za porodilje u Beogradu parče sira i salama.
"Nema nikakvog opravdanja za ovo što se desilo. Mi ćemo u roku od 48 sati utvrditi tačno čija je odgovornost i taj će biti sankcionisan, ali ta ishrana će u roku od 48 sati biti ispravljena. U drugim bolnicama je dobra situacija", kaže ministar Lončar.
Kako nam je potvrđeno u Ministarstvu zdravlja, sutra će na doručak ili radni ručak, a radi utvrđivanja propusta, u Klinički centar Srbije doći saradnici ministra zdravlja, a da li će im biti i serviran obrok sa redovnog jelovnika za sredu, videćemo.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.