Srpski studenti uče u Huaveju

Izvor: RTS, 30.Avg.2014, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski studenti uče u "Huaveju"

Prvi put i naši najbolji studenti informaciono-komunikacionih tehnologija mogu da se usavršavaju u jednoj od najvećih svetskih kompanija u toj oblasti – kineskom "Huaveju". U okviru projekta "Telekom seje seme za budućnost", desetoro naših studenata uči u najprestižnijem centru za razvoj i istraživanje.

Imaju prosek deset, ili malo niži od deset. Njihova velika ljubav su informatika, telekomunikacije, programiranje, elektrotehnika, i stipendisti su Fonda za mlade talente. >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Imaju još nešto zajedničko: najbolji su od najboljih i odabrani su da predstavljaju Srbiju u Kini i "ukradu" znanje renomiranih eksperata.

U prvim danima u Pekingu, sa kolegama iz Poljske i Rumunije, učili su kineski jezik, o običajima, kulturi, borilačkim veštinama.

"Ne može se porediti ETF ni sa čim, ali kineski deluje da je poprilično težak. Profesori su okej, tako da vrlo brzo usvajamo znanje. Kulturom sam impresioniran, prvi put se susrećem sa kulturom koja se razlikuje od naše, evropske", kaže Ilija Atlagić iz Novog Sada.

Aleksandra Milošević iz Niša dodaje da se prijavila jer želi da se stručno usavršava, a Vojislav Đukić iz Novog Sada ima slične motive.

"'Huavej' je jedna od najvećih kompanija i ovde mogu mnogo da naučim i o Kini i o trendovima u modernim telekomunikacijama", navodi Vojislav.

Kompanija čije proizvode u 170 zemalja koristi svaki treći stanovnik, organizuje projekat "Telekom seje seme za budućnost" od 2008. godine. U njemu je učestvovalo više od hiljadu studenata iz 26 zemalja.

Centar za obuku ima 300 učionica i više od 1.600 nastavnika, a studenti će svakodnevno imati predavanja od osam sati i priliku da vide kako se teorija primenjuje u praksi.

"Ovo je jedna ogromna kompanija, bukvalno kao jedan mini-grad, neverovatno nešto", oduševljen je Novosađanin Đorđe Kovačević.

Za to vreme, Nišlija Jovan Turanjanin priznaje da im je raspored veoma naporan, ali bez obzira na to kaže da je prilično zadovoljan, jer je gradivo interesantno, a predavači su sjajni.

Roland Sladek iz kompanije "Huavej" tvrdi da u ovom projektu svi dobijaju.

"Studenti stiču nova znanja i iskustva, a dobija i kompanija. Oni nam postavljaju mnoga pitanja, gledaju na naš rad i kompaniju novim očima, od njih dobijamo mnogobrojne ideje. Osim što ubuduće mogu da rade kod nas ili u nekoj sličnoj kompaniji, oni su i naši korisnici, pa saznajemo i želje kupaca", objašnjava Sladek.

U toj dalekoistočnoj zemlji, studenti su bili i počasni gosti u ambasadama svojih država.

"Nadam se da će za vas boravak ovde biti izazov, da ćete steći nova znanja i iskustva, i sve to iskoristiti na pravi način – da postanete naši ambasadori u informacionim tehnologijama i veoma uspešni u profesionalnoj budućnosti", kaže Tatjana Panajotović Srećković, otpravnica poslova u Ambasadi Srbije u Kini.

Ostali su da zaviruju u "Huavejove" razvojne centre i pripremaju se za završni ispit. Kako su nam rekli, svi planiraju master ili doktorske studije, a žele da stečeno znanje primenjuju u Srbiji.

Projekat se realizuje uz podršku Fonda za mlade talente Vlade Srbije i Fondacije "Dragica Nikolić".

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.