Izvor: Blic, 23.Maj.2005, 12:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpski građevinari na inostranim tržištima

Srpski građevinari na inostranim tržištima

Samo uz još niže cene, kratke rokove i visok kvalitet gradnje, građevinari iz Srbije mogu ponovo postati konkurentni u Rusiji, Libiji, Iraku i ostalim zemljama gde su sedamdesetih i osamdesetih godina bili vodeći izvođači građevinskih radova.

Pojedine firme, kao što su' Energoprojekt', 'Mostogradnja' i PIM 'Ivan Milutinović', već su načinile prve korake u pravcu popravljanja pozicija na stranim tržištima. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic <<

- Želimo da stvorimo firmu koja će biti jak konkurent na stranom tržištu. Sve zemlje u kojima poslujemo visoko su uređene po pitanju dozvola za rad i registracije, što nama kao izvođačima osigurava posao. Toga, međutim, u Srbiji nema - komentariše Branko Knežević, generalni direktor 'Mostogradnje'. Kako postići konkurentnost

- Dok turska država svojim preduzećima pomaže smanjenjem administrativnih troškova i raznih doprinosa, mi moramo da poštujemo dvostruko oporezivanje. Tako negde zaradimo, negde izgubimo, ali nam je veoma bitno da smo na stranom tržištu, jer kada se jednom pozicioniramo, poslovi se kontinuirano smenjuju - kaže Velizar Aćimović, zamenik direktora visokogradnje u 'Energoprojektu'.

Rukovodioci tvrde da najveću zaradu imaju sami radnici. Ali ne treba zaboraviti da oni često rade i na temperaturama od minus 15 stepeni i na opasnim terenima.

- Poslovi u inostranstvu su nam važni i zbog radnika, koji u Srbiji sve više ostaju bez posla. Zato im obezbeđujemo poslove van zemlje - kaže Aćimović. Na Istoku najviše posla

Srpski građevinari ponajviše teže da se pozicioniraju u Rusiji.

- Pre mesec dana smo završili montažu dva rezervoara za naftu u Sankt Peterburgu i trebalo bi tamo da dobijemo novi sličan posao. Takođe, pripremamo se i za sanaciju rezervoara u Libiji. U toku je i sanacija visećeg mosta u Dominikanskoj Republici, a očekujemo i nekoliko poslova u Sloveniji i Mađarskoj - ističe Branko Knežević.

Preduzeće 'Ivan Milutinović', koje je zbog sankcija moralo da obustavi radove u Libiji, uskoro će početi rekonstrukciju lukobrana u Tripoliju.

- To je investicija vredna 122.500 miliona dolara. Devedesetih godina smo uradili oko 15 odsto posla, a sada očekujemo aneksiranje ugovora posle čega nastavljamo rekonstrukciju - objašnjava Stana Krčmar, direktor PIM-a i dodaje da ovo srpsko preduzeće ima veliku podršku Vlade Srbije u svojim poslovima u Libiji.

Pored angažovanja radne snage, srpske građevinske firme teže i da, ukoliko to uslovi dozvoljavaju, izvezu građevinski materijal.

- U Kazahstanu gradimo stambeni i poslovni prostor. Imamo tri gradilišta, a posao je vredan 85 miliona dolara. Iako je investitor njihov, angažovali smo oko 300 naših ljudi koji će obaviti posao, a izvozimo stolariju, staklo i aluminijum, koji su nam potrebni za gradnju - kaže Velizar Aćimović, koji najavljuje da će 'Energoprojekt' započeti i poslove u Uzbekistanu. M. Jeveričić

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.