Srpske gradske seobe

Izvor: RTS, 31.Jul.2015, 00:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srpske gradske seobe

Zbog posla, škole ili porodice, u Srbiji se 125.000 ljudi tokom prethodne godine preselilo iz jednog naselja u drugo. Svaki osmi građanin u ličnu kartu je upisao prestonicu kao mesto prebivališta. Prema broju preseljenja, poželjno mesto za život su i Vojvodina, Šumadija i zapadna Srbija, pokazuju podaci Republičkog zavoda za statistiku.
Najtužniju statistiku ima Kraljevo. Od početka propadanja Fabrike >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << vagona, "Magnohroma", te zatvaranja privatnih preduzeća, Kraljevčani bespovratno odlaze. Iz grada na Ibru prošle godine se iselilo oko 2.000 ljudi. Kada se taj broj uporedi sa brojem doseljenih, 336 Kraljevčana je manje nego 2013.

Besparica je oterala i Sicilijanca koji je pre šest meseci otvorio piceriju u centru grada.
"Imao sam poziv da odem u Jagodinu ili Kragujevac, ali ne, vraćam se u Italiju. Ovde nema posla", kaže Pjetro Pantilji, vlasnik picerije u Kraljevu.
"Kraljevo je kao i svi drugi gradovi u Srbiji – u procesu tranzicije, ali mogu da kažem da ta statistika i nije validna iz prostog razloga što mi ovde u Kraljevu i nemamo fakultete nego veliki broj učenika kad završi srednju školu odlazi u Beograd, upisuju studije, i na osnovu toga i jesu takvi podaci", kaže Tomislav Ilić, gradonačelnik Kraljeva.
Podaci su, nažalost, validni, jer su istraživanjem obuhvaćeni samo građani koji su u MUP-u promenili prebivalište. I Kruševljani u velikom broju brišu svoj grad iz lične karte.
"Ako nema posla, moramo da tražimo tamo gde ga ima. Posao, bolji život, bolje prilike", kažu građani. 
Na nivou cele zemlje, najveći broj doseljenih u odnosu na odseljene ima beogradska opština Voždovac, koja je prošle godine dobila 2.459 stanovnika više.
"Broj odseljenih lica sa teritorije opštine Voždovac u periodu od 2011. je konstantan ili u blagom padu, što nam takođe govori da je Voždovac postao interesantno mesto za stanovanje", kaže Miljan Šišović, pomoćnik predsednika Opštine Voždovac.
Prema njegovim rečima, jedan od najbitnijih uzročnika je useljavanje stanovništva u naselje Stepa Stepanović. 
"Prosečna starost migratornog stanovništva je 33 godine, 31 godina za žene i 34 za muškarce. Znači mlađe žene se odlučuju na promenu prebivališta", kaže Gordana Bjelobrk, šef Odseka za demografiju RZZS.
U 133 od 168 opština, odliv stanovnika veći je nego priliv. U okviru državne granice, prelivanje iz manjih u veće sredine ne zabrinjava kada se u vidu ima činjenica da preko granice svake godine ode 30.000 ljudi. 

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.