Srbljanović: Hvala žiriju, hvala i Vivaldiju

Izvor: Danas, 05.Mar.2015, 01:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbljanović: Hvala žiriju, hvala i Vivaldiju

Beograd - Dragoljub Stošić je jedan od retkih ljudi koji je do kraja živeo za svoju ideju socijalne pravde, lične odgovornosti i sindikalne, udružene borbe protiv potlačenosti svakom sistemu. Za mene je ozbiljna čast da nosim nagradu s njegovim imenom, imenom čoveka koji je jedan od retkih koji je čak i 5. oktobar dočekao u zatvoru - rekla je juče dramska spisateljica Biljana Srbljanović, nakon što joj je u beogradskom Medija centru uručena Povelja za građansku hrabrost "Dragoljub >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Stošić". Ona se osim žiriju, zahvalila i Vivaldiju.

Dragoljub Stošić je govorio, dodala je Srbljanovićeva, da se dve važne stvari ipak nisu desile tog 5. oktobra: nismo primili dovoljno batina da bismo slobodu koju smo osvojili tada znali da cenimo i, rekla bih, čuvamo, i da nismo dali dovoljno batina, u smislu lustracije, onima koji su nas naterali da do tog 5. oktobra uopšte i dođe. Kako je istakla, Stošić je bio u pravu i "zato danas i imamo povratak svih onih poraženih onomad i zato i imamo državne intelektualce, plaćene umetnike na društvenim jaslama koji mirno, sa visine svojih drvengrada, žale što se taj 5. oktobar uopšte i dogodio".

- Imam jednu dobru vest za sve protivnike petooktobarske ideje - taj se dan zapravo nikada i nije dogodio. Nismo ništa uradili da ga sačuvamo, najbolje među nama smo likvidirali ili prosto najurili iz politike ili iz zemlje. Sada je preostalo da se, 2015, i dalje kao nešto divimo hrabrosti i slobodi da se kaže najminimalnija kritika vlasti i njenih brojnih satelita. Ne osećam se hrabrom, osećam se, naprotiv, poniženom, jer nisam uspela da doprinesem stvaranju takvog društva u kome se građanska hrabrost podrazumeva - istakla je Srbljanovićeva.

Odluku da Biljana Srbljanović dobije nagradu doneo jednoglasno žiri u sastavu Svetlana Lukić, Marija Stošić, Čedomir Čupić i Vukašin Obradović. Povelju tradicionalno dodeljuju Kuća pravde Strazbur i Unija sindikata, u znak sećanja na Dragoljuba Stošića, sindikalnog lidera i borca za demokratiju. Čupić je pročitao obrazloženje u kojem se navodi da je Srbljanovićeva dobar primer pojedinca koji iskazuje građansku neposlušnost.

- Njen praktični aktivizam je sastavljen od nemirenja sa zlom, pakošću, neznanjem, nepristajanjem na mirenje sa pogrešnom logikom stvarnošću. Nije ravnodušna kada politički moćnici gospodare našim životima. U stalnom otporu prema svakoj samovolji, Srbljanović je dobar primer građanske neposlušnosti prema nerazumnim vlastodršcima i rđavom ponašanju i delovanju, navodi se u obrazloženju.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.