Izvor: Danas, 05.Maj.2015, 09:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija u klinču sa sobom

Srbija prolazi kroz turbulentni period nastao sticajem zahteva Haškog suda za povratak Šešelja u pritvor i istrage nesrećnog pada vojnog helikoptera, kad im vreme nije. Štogod se sa njim dešavalo, sadašnji nalog Haškog suda da se vrati u tamošnji pritvor bio je, po tumačenju iz Nemanjine, udar na vladu, rušenje premijera i destabilizacija Srbije.

Uznemirujućim izjavama, paljenjem „neprijateljskih“ NATO i hrvatske zastave Šešelj je izazvao, pored zabrinutosti Vlade >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << Srbije, negodovanje u susedstvu, oštre proteste u Hrvatskoj i dodatno opteretio tegobnu atmosferu žalosti zbog tragedije, zabrinutosti i sumnjičanja oko ishoda istrage udesa spasilačkog helikoptera Vojske Srbije sa do sada nezabeleženih sedam žrtava....

Šešelj je očigledno i hteo da pokaže koliko je ova vlada, nasuprot uveravanjima, nekoherentna, nesigurna i ranjiva, u čemu mu je pomogao ministar za rad, socijalna i boračka pitanja uvredljivim obraćanjem zvaničnicima Hrvatske i doveo do još jedne, istina, kratkotrajne zategnutosti odnosa. Time je, sa druge strane, unekoliko skrenuta pažnja javnosti sa nacionalne tragedije, urušenog ugleda vojske i nezadovoljstva građana sporošću u izradi i sadržajem objavljenih izveštaja o uzrocima pada helikoptera u spasilačkoj misiji.. Kako je to moguće? Umesto da ministra, kao što se odnosi prema drugima, kaštiguje, premijer ga uzima u zaštitu i štaviše podstiče da odgovori na uvredljive poruke hrvatskoj vladi. Nije ni da je druga strana bila bolja, nevina, ali naša nesmotrenost i prazna samouverenost pružila im je priliku za istu, malo je reći, nepristojnu reakciju.

Tako se ne ponaša pretendent na ulogu lidera u regionu koji se zalaže za najbolje odnose sa susedima. Odgovor na to pitanje nalazi se, ne od juče, u raširenom mišljenju da Vulin govori ono što misli premijer, koji to neće ili ne može da kaže. Da li to važi i za ministra Dačića koji plaši Brisel da Srbija neće pod uslovljavanjem u EU? Ako, nadati se, nije tako, onda treba posegnuti za ovlašćenjima koja premijeru stoje na raspolaganju.

Proglašavanje aktera helikopterske nesreće herojima, što niko ne poriče, uz vrlo grubo optuživanje medija za tabloidizaciju tragedije, zbog prikupljanja političkih poena, motivisano je skretanjem pažnje sa kritika javnosti za sporost istrage i zakašnjenje s objavljivanjem izveštaja, u čemu im je dobrodošlo podizanje tenzije u odnosima sa Hrvatskom. Pravna gimnastika s odgovornošću koja se podrazumeva i krivicom koja se u propisanom postupku dokazuje, a radi zaštite ministara, pre svega odbrane, nesumnjivo najvažnijeg aktera u lancu događaja koji su doveli do neviđene tragedije, mogla bi biti priprema terena za ishod istražnog procesa koji ne bi zadovoljio javnost. Kad premijer preuzima verbalnu (političku) odgovornost za ministre „koje ne da“ i time ih abolira, sigurno zna da se na tome ne može završiti. Ili može?!

Proglašavanje plemenitim cilj spašavanja novorođene bebe, koji apsolutno niko ne osporava, ne opravdava ali ublažava, ako je to moguće, odgovornost za udes i žrtve, ali ne umanjuje tugu porodica žrtava. Braneći državu koju, inače, niko ne napada niti ugrožava, premijer brani vladu i establišment od svake kritike pa i od opravdanog zahteva porodice i javnosti da znaju istinu. Ne može premijer, iako on verovatno misli drugačije, večito i nekažnjivo da propuste, neuspeh i probleme čijem narastanju je doprinela i njegova vlada, opravdava optuživanjem prethodnika i posle tri godine držanja svih poluga vlasti u svojim rukama.

Premijer je ovog puta otišao korak dalje i uz pripadnike (slabašne) opozicije optužio novinare, većinu medija (iz kojih ne izbija), „društvene radnike“, razne analitičare i druge za, što je teško prihvatiti, zloupotrebu tragedije, nesreće stradalih i njihovih porodica radi promocije nekakvih političkih interesa što, uostalom, i sam čini odgovarajući kritičarima. Prosto je teško odrediti se prema takvom načinu komuniciranja sa velikim delom javnosti koja ne deli neosnovan optimizam i ne veruje u prazna obećanja vlade.

*Autor je član Foruma za međunarodne odnose Evropskog pokreta

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.