Srbija na dnu evropske lestvice po broju donora organa

Izvor: RTS, 10.Okt.2015, 19:53   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Srbija na dnu evropske lestvice po broju donora organa

Ovogodišnji Evropski dan donacije organa i transplantacije Srbija dočekuje s poraznom statistikom. Broj donora i operacija znatno je manji nego u ostalim evropskim zemljama i, prema najnovijim podacima, na pretposlednjem smo mestu. To znači da Srbija ima manje od pet donora na milion stanovnika, za razliku od Španije ili Hrvatske koje imaju više od 30 donora na milion stanovnika.
Za dva sata donorsku >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << karticu potpisalo je tek troje ljudi, dok je u šetnji Knez Mihailovom, organizovanoj povodom Evropskog dana davalaca organa, bilo tek 20-ak ljudi, i to organizatori akcije, predstavnici Ministarstva zdravlja, udruženja pacijenata i novinari. 

I to pokazuje koliko malo razmišljamo o toj temi. Ipak, juče ekipa RTS-a je na VMA zabeležila predavanje o značaju transplantacije koju je slušala puna sala kadeta i kadetkinja, budućih lekara.
U Srbiji u ovom trenutku donorsku karticu ima oko 120.000 građana, dok se transplantacije rade u pet zdravstvenih centara.
"VMA je prva 2002. godine počela sa izdavanjem donorske kartice u Republici Srbiji, i tokom 13 godina je dosta urađeno, imamo dobre rezultate u transplantaciji bubrega, kostne srži, o kojoj se manje govorilo a lider smo u regionu", kaže v. d. načelnika VMA Zoran Šegrt.
U Srbiji bubreg, u proseku deset i više godina, čeka oko 600 pacijenata, a u evropskim zemljama - najduže tri godine. Naši građani za zamenu drugih vitalnih organa najčešće nemaju ni toliko vremena, ali ni drugi lek osim transplatacije.
"Ovo je prilika da svima kažemo da smo mi svi potencijalni primaoci pre nego davaoci, i da bismo trebali da pomažemo iz humanosti i čovekoljublja, a ako ne napravimo jedan takav program, trpećemo svi", kaže koordinator za transplantaciju VMA Đoko Maksić.
Direktor Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja Nenad Milojičić ističe da je značajno jačanje sopstvenih kapaciteta širenjem mreže donor bolnica, kupovina opreme za utvđivanje moždane smrti, stalna medijska kampanja, eventulana promena zakonske regulative, i pronalaženje adekvatnog modela finansiranja programa transplantacije u Srbiji.
Da bismo to postigli i možda uhvatili poslednji voz za razvoj transplantacije, neophodno je da iza tog programa stane država, jer po broju transplantacija pokazujemo i koliko smo kao društvo razvijeni i solidarni.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.