Špijunska igra Kraljevine Jugoslavije

Izvor: RTS, 01.Maj.2016, 07:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Špijunska igra Kraljevine Jugoslavije

Jugoslovenski vojni ataše u Berlinu se 1940. i 1941. godine, spletom čudnih okolnosti našao usred neviđene špijunske igre nacističke Nemačke, Kraljevine Jugoslavije i Velike Britanije. Pukovnik Vladimir Vauhnik je bio jedan od najboljih obaveštajaca tog vremena, a informacije je dobijao od nemačke vojne tajne službe Abver.
Major mr Dalibor Denda, naš vojni istoričar, je za potrebe svoje doktorske >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << disertacije "Odnosi Vojske Kraljevine Jugoslavije i Vojske Trećeg Rajha" pročešljao nemačke vojne arhive i otkrio ove za sada nepoznate istorijske činjenice.

Denda je u emisiji "Dozvolite..." rekao da je vojno krilo zaverenika protiv Hitlera bilo koncetrisano u Abveru, nemačkoj vojnoj obaveštajnoj službi, koju su vodili zaverenici admiral Vilhelm Kanaris i general Hans Oster.
"Glavni obaveštajni kanal preko kojeg dolaze informacije vojne prirode, naročito od 1940. godine postaje jugoslovenski vojni izaslanik u Berlinu, pukovnik Vladimir Vauhnik", objasnio je Denda.
Pukovnik Vladimir Vauhnik bio je Slovenac i do sada je stručnoj javnosti bio poznat po tome što je javio kada će tačno Nemci napasti Jugoslaviju, a pretpostavlja se da je otkrio i Hitlerov plan "Barbarosa" za napad na SSSR.
Smatralo se da je Vauhnik radio za Britance, ali je major Dalibor Denda u nemačkih arhivama došao do podataka da je Vauhnik informacije koje je dobijao od Abvera, slao svojim pretpostavljenim oficirima u Beogradu.
"Informacije koje je slao Vauhnik od decembra 1939. godine, načelnik 1. obaveštajnog odeljenja jugoslovenskog Glavnog Generalštaba pukovnik Žarko Popović, počinje da deli sa britanskim vojnim izaslanikom pukovnikom Klarkom", objašnjava major Denda.
Britanski pukovnik Klark koji je do tada imao negativno iskustvo sa svim Popovićevim prethodnicima, je u svojim memoarima posle rata napisao da mu je od dolaska pukovnika Popovića na čelo prvog obaveštajnog odeljenja u poslu "prosto krenulo".
Pukovnik Popović je britanskom obaveštajcu davao na uvid nedeljne vojnoobaveštajne biltene jugoslovenske kraljevske vojske, u kojima su se nalazile i informacije Vladimira Vauhnika iz Berlina.
Špijunska igra međutim, kreće drugačijim tokom, jer početkom 1941. godine Nemci ubacuju špijuna u jugoslovensko ministarstvo spoljnih poslova koji saznaje za igru Kanarisa, Ostera, Vauhnika, Popovića i Klarka.

"Nemcima je postalo sumnjivo da Vauhnik raspolaže izuzetno visokim procentom tačnih informacija u njegovim izveštajima. Prema analizama nemačke službe bezbednosti, 25 odsto svih informacija koje je slao Vauhnik bile su tačne ili delimično tačne što je u obaveštajnom radu izuzetno visok procenat", objasnio je sagovornik emisije "Dozvolite..."
Da ironija bude veća, vrh nacističke Nemačke naređuje kontraobaveštajnu akciju protiv jugoslovenskog pukovnika Vladimira Vauhnika, koju je trebalo da predvodi Abver.

"Faktički, oni koji snabdevaju Vauhnika sa poverljivim informacijama, delom vode i istragu protiv njega", objašnjava major Dalibor Denda, koji radi u Institutu za strategijska istraživanja Ministarstva odbrane Srbije.
Špijunski rad Vladimira Vauhnika prekida Aprilski rat. Njega hapse, a zatim oslobađaju i on postaje oficir vojske Nezavisne države Hrvatske. Međutim, ubrzo skida uniformu i u Ljubljani osniva špijunsku grupu koja prikuplja obaveštajne informacije za Britance.
Tu grupu su Nemci otkrili 1944. godine i Vauhnik beži prvo u Italiju, a zatim i Švajcarsku. Za života se više nije vraćao u Jugoslaviju, a od 1948, do smrti 1955. živeo je u Argentini. 
Admiral Kanaris i general Oster su postali zaverenici protiv Hitlera još sredinom tridesetih, ali su otkriveni i streljani u aprilu 1945. godine.
Pukovnik Žarko Popović, glavna spona ove špijunske igre, prešao je za vreme rata u britansku vojsku, radio je i za UNICEF, a preminuo je 1989. godine u Londonu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.