Slavimo pobedu nad demonskim silama tame

Izvor: Politika, 19.Apr.2014, 11:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Slavimo pobedu nad demonskim silama tame

Ovo je praznik svepravoslavnog jedinstva, istakao je patrijarh Irinej, pozivajući na jedinstvo i slogu u Crkvi

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej pozvao je, u tradicionalnoj Vaskršnjoj poslanici SPC, da na dan Vaskrsenja budemo istinski i suštinski pričasnici novog i večnog života, novog i večnog proleća, Hrista Gospoda.

– „Neka danas niko ne plače zbog greha i sagrešenja, jer oproštaj iz groba zasija”, uzvikuje sveti Jovan Zlatoust. Neka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << se više niko ne boji smrti, jer nas od nje oslobodi spasitelj, koji krsnom smrću svojom ugasi smrt i oslobodi one nad kojima je ona vladala. Mi danas slavimo Hrista Vaskrsloga. Slavimo smrt smrti, slavimo razrušenje ada, slavimo početak novog života, slavimo uzročnika svega toga, jedinog blagoslovenog i proslavljenog u vekove vekova – naglasio je patrijarh, ističući kako na istini Vaskrsenja Hrista Spasitelja, koji je Vaskrsenjem iz mrtvih sebe položio, utemeljena sva naša vera, i nada, i ljubav.

– Neka bi dao Bog da i mi, iskusivši danas Hrista Vaskrsloga, smelo i bez straha pevamo: Hristos vaskrse!– naglasio je patrijarh Irinej, ukazavši da danas on dolazi i nama, braćo i sestre, uplašenima i preplašenima. Uplašenima od globalnog svetskog poretka i besporetka, od velikih i malih inkvizitora, a i od novih Pilata, koji ponovo sude i presuđuju istini i pravdi, i ponovo prete Golgotom, nasleđu Božjem na zemlji. I nama on poručuje danas: Ne plašite se! Ja sam s vama i pobedih svet! Verom prepoznajući u njemu pobednika svakoga greha i svake nepravde i smrti, ohrabrimo se i ne plašimo se onih koji, ne znajući šta čine, još pitaju: šta je Istina? Mi pak, iskusivši Vaskrsloga Gospoda kao istinu nad istinama, danas, sabrani oko njega na duhovnom Sionu, slavimo ga i veličajmo, jer mu dođoše „sva bogoprosvećena svetila sa Zapada, od Severa i mora, i od Istoka deca njegova, slaveći ga kroz vekove – ukazao je patrijarh, pozdravljajući sve u svetosavskoj u otadžbini i u rasejanju širom sveta.

Patrijarh je rekao da je Vaskrs praznik svepravoslavnog jedinstva i svehrišćanskog zajedništva i u ime Hrista Vaskrsloga pozvao je na jedinstvo i slogu u Crkvi.

– Bez Hrista nema Crkve, a Crkva nikada nije bez Hrista. Zato van Crkve nema spasenja. Van Crkve je usamljeni, „autonomni”, bezdomni čovek, sa svojom neposlušnošću Bogu i Crkvi, sa svojim egoizmom i protivljenjem Duhu Svetome, poput Adama izgnanog iz raja. Takve ljude sam Gospod naziva vratima pakla koja neće nadvladati Crkvu Božju – napomenuo je patrijarh, posebno pozdravljajući našu stradalnu braću i sestre na Kosovu i Metohiji koji, iako u okovima neslobode, obespravljenosti i diskriminacije, danas sa nama slave pobedu dobra nad zlom, života nad smrću, Hrista vaskrsloga nad demonskim silama tame.

Sa istom ljubavlju u vaskrslom Hristu Gospodu i toplim molitvama, patrijarh srpski pozdravio je i svu našu braću i sestre u Dalmaciji i Lici, na Kordunu, u Baniji, Slavoniji i Baranji.

– Sa radosnim pozdravom Hristos vaskrse, pozdravljamo svu našu braću i sestre u Republici Srpskoj, Federaciji Bosne i Hercegovine, Crnoj Gori, Sloveniji i Bivšoj Jugoslovenskoj Republici Makedoniji, naročito ove poslednje koji, sa svojim nepravedno utamničenim Arhiepiskopom na čelu, stradaju za jedinstvo Crkve i za čistotu vere pravoslavne – istakao je patrijarh, založivši se da vaskrsli Hristos Gospod pokida okove nepravde, bezakonja i licemerstva kojima sinovi bezakonja okovaše Arhiepiskopa ohridskog i Mitropolita skopskog gospodina Jovana koga preko nas pozdravlja čitava pravoslavna vaseljena i čitav pravdoljubivi svet.

A. A.

objavljeno: 19.04.2014

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.