Škola u kojoj se uči i pravi profit

Izvor: RTS, 04.Maj.2015, 22:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Škola u kojoj se uči i pravi profit

Ekonomsko-trgovinska škola iz Sente ponosi se uspesima svojih učenika. Posle reforme srednjeg i stručnog obrazovanja, klasična nastava je nestala iz njihovog rada. U toj školi, koja slavi 55 godina, uči se po najsavremenijim metodama.
Virmani, ponude, porudžbenice, upiti, uplatnice, pečati. Tako posluju virtuelna preduzeća kojih je u Srbiji oko 300. Sarađuju jedni sa drugima, a prodaju nameštaj, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << hranu, mobilne telefone.

"Radim u preduzeću 'Čoko Siti', koje se bavi proizvodnjom slatkiša. Naše preduzeće je osnovano 2012, imamo šest članova, imamo nabavnu i finansijsku službu", kaže učenica Marija Ćurčić.
Učenica Violeta Tandari radi u knjigovodstvenoj službi privrednog društva "Bambika". "Kroz takav način rada naučićemo sve što treba za rad u pravom preduzeću", kaže Violeta.
Direktori virtuelnih preduzeća su razredne starešine, a zaposleni – učenici. Nastava je dvojezična, a kako bi takav način virtuelnog učenja bio što originalniji, na kraju meseca dobijaju i platu.
"Trenutno poslujemo sa dva preduzeća, svako ima po 12 zaposlenih i ja sam direktor. Oni su po službama organizovani: nabavna služba, prodaja, knjigovodstvene i pravna služba. U toku školske godine oni te službe menjaju, tako da svaki učenik uspe da uradi sve poslove", objašnjava profesorka ekonomske grupe predmeta Aleksandra Arsenović.
Učenici ove škole ne samo što su odlični đaci već su isto takvi i sportisti, pesnici, glumci. Veoma uspešno vode i svoja preduzeća iz školskih klupa. I njihov cilj je isti kao i zaposlenih u pravim firmama – dobar profit i poslovanje sa dobitkom.
"U Čačku postoji centralna virtuelna banka koja sređuje za njih transakcije. U Sopotu je centar koji obavlja sve funkcije privrednog suda, privrednog registra, poreske uprave. U suštini, u celoj Srbiji imamo jednu virtuelnu privredu gde pripremamo učenike za realne uslove rada", ističe direktor Ekonomsko-trgovinske škole "Senta" Kornel Tot.
U toj zgradi rade tri škole sa 1.100 đaka. Ekonomsko-trgovinsku pohađa 355 učenika iz gotovo svih krajeva Srbije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.