Sirijka iz Srbije: Pitaju me da li ti je otac terorista

Izvor: Blic, 04.Okt.2015, 18:57   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sirijka iz Srbije: Pitaju me da li ti je otac terorista

Zina al Sattaf, devojka koja je izazvala lavinu komentara tekstom na Fejsbuku gde je stala u odbranu migranata, kaže da je bole teške reči koje čuje o njima.

Njen otac, stomatolog, doselio se u Srbiju, gde je upoznao njenu majku. Ova devojka je rođena u Beogradu gde je završila Fakultet dramskih umetnosti. Govori srpski jezik, arapski nikada nije naučila. Uprkos želji da upozna rodni grad svog oca, u Siriju nije otišla.

- Moj otac je 2007. godine otišao u svoj >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << rodni grad, Raku, u želji da život nastavi tamo. Trebalo je da odem kod njega, ali viša sila me je sprečila jer u trenutku kada sam planirala da putujem Siriju je pogodio rat - kaže Zina.

Ova devojka je sve to doživela traumatično. Nije ni slutila da agonija tek počinje i da će preko telefona čuti kako bombe padaju.

- Neverovatan strah sam osetila jednom prilikom kada smo telefonirali. Bomba je pala, čula se eksplozija, a onda tajac. Vikala sam „Halo, da li me čuješ, da li si živ!“ Strašan trenutak nikada neću zaboraviti, iako je to samo jedan u nizu - priseća se Zina.

Ona dodaje da joj je teško kada zna da na trgu rodnog grada njenog oca leže obezglavljeni leševi, mnogo je pogađa strašna slika ISIS organizacije, boli je, kako kaže, lažno predstavljanje vere, a naročito je boli stav „kakve su to izbeglice koje nose ajfone“.

- Šta biste vi poneli kada biste morali da spasavate svoje živote? Telefon sigurno, jer samo tako možete da čujete gde su ostali, da li su živi, hoće li preživeti - priča besno Zina.

Do pre nekoliko meseci niko je nije posmatrao drugačije.

- Čitam svakakve komentare, pitaju me da li mi je otac terorista, zašto ne odem kod „svojih“ - kaže Zina.

Ističe da stalno sluša priče kako su „oni njeni“ Sirijci prljavi i bolesni, prigovaraju joj ljudi „zašto ih ne primiš kod sebe“, a ova mlada devojka bi uradila šta god treba da pomogne narodu, ne samo sirijskog porekla, već svima.

- Ja volim i životinje, ali ne mogu sve da ih stavim u svoj stan. Nemam mogućnosti da pomognem svima. Uradila sam najmanje što sam mogla, to je onaj status na Fejsbuk stranici. Iako je on izazvao lavinu negativnih komentara, nadam se da će doneti i nešto dobro - kaže ona.

Porodica živi u uporištu ISIS-a

Sticajem okolnosti, njen otac morao je da se prilagodi životu u Raki, veri i narodu, kako bi sačuvao živu glavu.

- Morao je da pustio bradu kako ga ne bi ubili. Taj grad je glavno uporište islamskih naroda, te on nije mogao da ode odatle. Bio je prinuđen da ostane - priča ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.