Sindikati: Niže plate tri godine

Izvor: RTS, 23.Okt.2014, 16:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sindikati: Niže plate tri godine

Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Srbije izrazili su u ime svih zaposlenih ogorčenje zbog smanjenja plata i najoštrije osudili tu "privremenu meru", koja će, kako tvrde, trajati duže od tri godine.

"Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, nego jednako za sve. Pokrenuti štrajkovi policije i prosvete su samo početak talasa nezadovoljstva i štrajkova zaposlenih u javnom sektoru", piše u zajedničkom saopštenju sindikata, koje prenosi Beta.
>> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << />
Saopštenje su potpisali Sindikat zaposlenih u pravosudnim organima Srbije, Sindikat kulture Srbije, Sindikat zaposlenih u komunalno-stambenoj delatnosti Srbije, Sindikat zaposlenih u zdratvstvu i socijalnoj zaštiti Srbije, Sindikat obrazovanja Srbije i Sindikat uprave Srbije.

"Sav teret finansijske i ekonomske krize svaljuje se na leđa zaposlenih u javnom sektoru i penzionera. Istovremeno, vrši se rebalans budžeta u kojem se političkim strankama dodatno izdvaja još 650 miliona dinara a drugima se umanjuju već niske plate i zarade", naveli su sindikati u zajedničkom saopštenju.

Sindikati javnog sektora smatraju da bi se mnogo veći efekti postigli da je država uvela sivu ekonomiju u legalne tokove, jer se godišnje na sivom tržištu "obrne" 480 milijardi dinara.

U saopštenju se ističe da bi značajnije efekte dale mere poput povećane naplate nenaplaćenih poreza i doprinosa, posebno "tajkunskih preduzeća", jer nenaplaćeni dug po tom osnovu iznosi 50 milijardi dinara, zatim smanjenje izdvajanja za političke partije, smanjenje broja nepotrebnih agencija.

Mnogo veći efekti postigli bi se i prestankom nekontrolisanog političkog zapošljavanja u državnim organima i javnim službama i smanjivanjem plata direktora agencija i javnih preduzeća koji imaju "veće plate od premijerske", naveli su sindikati.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Sindikati: Smanjenje plata trajaće tri godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 23.Okt.2014

Reprezentativni sindikati javnog sektora na nivou Srbije israzili su danas u ime svih zaposlenih ogorčenje zbog smanjenja plata i najoštrije osudili tu "privremenu meru", koja će, kako tvrde, trajati duže od tri godine..."Sindikat nije protiv mera štednje, ali ne selektivno, nego jednako za sve....

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.