Selaković: Velika pažnja poboljšanju uslovima rada sudova

Izvor: Blic, 01.Apr.2015, 16:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Velika pažnja poboljšanju uslovima rada sudova

Ministar pravde Nikola Selaković izjavio je danas u Pirotu da ministarstvo na čijem je čelu veliku pažnju, napor i sredstva posvećuje poboljšanju uslova rada u svim sudovima, tužilaštvima i prekršajnim sudovima.

Prilikom otvaranja renovirane zgrade Višeg, Osnovnog i Prekršajnog suda u Pirotu, čemu su prisustvovali ambasadori SAD-a Majkl Kirbi i Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsbak, ministar Selaković je rekao da su do sada renovirane zgrade sudova u Užicu, Leskovcu, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Vranju, kao i prostorije 11 prekršajnih sudova među kojima je sud u Pirotu, Kikindi, Rumi, Novom Sadu, Aranđelovcu, Valjevu i drugim gradovima.

Министар @pravdars Никола Селаковић код начелника Пиротског Управног Округа. @selakovicnikola @dimitrije75 pic.twitter.com/h6JbEuk1jC

— ПИРОТСКИ ОКРУГ (@PirotskiOkrug) April 1, 2015

- Pred Ministarstvo pravde je još nekoliko važnih projekata, a najveći od njih je zgrada prekršajnog suda u Ustaničkoj ulici u Beogradu. Realizacija ovog projekta počeće uskoro - konstatovao je ministar dodajući da bi se zdanjem pirotske palate pravde, odnosno njenim izgledom i uslovima rada sada ponosili mnogo veći gradovi u Srbiji.

Uz konstataciju da pravda mora da bude dostupna svakome i da se sudi u razumnom roku, ministar Selaković je najavio i zapošljavanje pripravnika u pirotskom Osnovnom sudu gde je pred svakim sudijom u proseku 700 predmeta, što je rekord u Srbiji.

Renoviranje zgrade pirotskog suda pod okriljem projekta "Unapređenje dostupnosti pravde u Srbiji" finansirali su Kraljevina Norvška i USAID. Vrednost radova je 611.000 evra, a zaposleni su dobili mnogo bolje uslove rada.

Instalirani su moderni sistemi za ranu dojavu požara i protivpožarni sistemi, sistem za video nadzor, a renoviran je i velki broj sudnica.

Ambasador Kraljevine Norveške Nils Ragnar Kamsbak izjavio je da će ovi uslovi unaprediti dostupnost pravde građanima.

- Norveška je do sada dala 3,8 milona evra za projekte unapređenja pravosuđa i dostupnost pravde građanima u Srbiji. Dobar pravosudni sistem jeste jedan od preduslova za pristupanje EU, kojoj Srbija teži - kazao je ambasador Norveške.

Ambasador SAD-a Majkl Kirbi istakao je da sve zemlje sa jakom ekonomijom počivaju na dobrom i reformisanom pravosuđu.

On je tadašnje stanje u pravosudju ilustrovao na primeru jednog svog rođaka, koji u Srbiji pre nekoliko godina nije mogao da naplati izvršnu sudsku presudu, zbog čega je svoje poslovanje preselio odavde.

- Nadam se da će se moj rodjak posle reformi narednih godina ipak vratiti u Srbiju - zaključio je Kirbi, koji Srbiju vidi u Evropskoj uniji, kao funkcionalnu i pravnu državu u kojoj se otvaraju nova radna mesta.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.