Selaković: Uslovi u zatvorima po evropskim standardima

Izvor: BKTV News, 27.Nov.2014, 18:30   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Selaković: Uslovi u zatvorima po evropskim standardima

Ministri pravosuđa Nikola Selaković i zdravlja Zlatibor Lončar otvorili su danas u Okružnom zatvoru u Beogradu adaptirani zatvorski blok 3.1 i blok 2.3 Specijalne zatvorske bolnice, čime su dobijeni veći kapaciteti i humaniji uslovi za osuđenike koji su u njima smešteni.

Selaković je, u izjavi novinarima posle obilaska renoviranih blokova, najavio da će naredne godine da se nastavi sređivanje po jednog bloka u zatvoru i u bolnici, kako bi se ostvarili neuporedivo bolji >> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << uslovi za lica koja u njima borave, po najvišim evropskim uslovima. On je podsetio da su prošle godine u potpunosti preuređena dva bloka zatvora i jedan bolnički, a da je zajedno sa ovogodišnjom investicijom, iz budžeta za to izdvojeno 80 miliona dinara.
Selaković je ukazao na problem lekara i drugog osoblja koje radi u zatvorskoj bolnici, jer se oni ne tretiraju kao zdravstveni radnici, nego kao državni službenici i nameštenici i podvrgnuti su „mnogo većim i rigoroznijim uslovima“.
Lončar je, ističući da je ovo prvi put da neki ministar zdravlja posećuje zatvorsku bolnicu, rekao da je postignut dogovor oko konkretnih stvari – da se reši problem njihovog statusa i da im se pomogne oko saradnje sa klinikama van zatvora, kako bi imali potrebne konsultacije.
Dogovoreno je, takođe, da nabavka lekova za zatvorsku bolnicu ide preko sistema zdravstva, jer se tako postiže manje cena nego kad se ta ustanova sama pojavljuje na tenderima. Upravnik Okružnog zatvora Zvonko Grulović naveo je da je kapacitet renoviranog bloka 3.1 sada 108 lica, i da postoji devet soba za 10 osoba, tri za četiri i jedna za šest. U renoviranom bloku Specijalne zatvorske bolnice, umesto dosadašnjih 50, moći će da boravi 68 lica, u 11 soba.
Grulović je, na pitanje da li su istiniti navodi nekih medija da su pritvorenici Dragoslav Kosmajac i Ljubiša Buha demolirali svoje ćelije, odgovorio da su to netačne informacije i da se njih dvojica „ponašaju u skladu sa kućnim redom“.
Izvor: FoNet
The post Selaković: Uslovi u zatvorima po evropskim standardima appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.