Šarčević: Roditelji će ocenjivati nastavnike i direktore

Izvor: RTS, 31.Avg.2016, 00:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Roditelji će ocenjivati nastavnike i direktore

Ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević kaže da je roditeljima dodeljena slaba uloga u školi i ističe da se to mora promeniti. Najavljuje formiranje novih roditeljskih tela.
Mladen Šarčević je, u intervjuu za Politiku, rekao da roditelje niko nikada nije pitao šta zaista misle, a da oni mnogo toga znaju.
"Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << i ocenjivanju nastavnika i direktora škola i to kroz nezavisna, nova roditeljska tela", rekao je Šarčević.
Ministar je, međutim, najavio i da će od Ministarstva za rad zatražiti da se postavi pitanje odgovornosti porodica učenika koji beže sa časova.
"U svetu se za to zna cena – 20 izostanaka jednako 1.500 evra, pa da vidite kako će da se smanji izostajanje", objasnio je Šarčević.
Govoreći o ocenjivanju učenika, naveo je da ocena ne treba da bude sredstvo moći i izvor korupcije, kao i da nastavnici moraju da nauče da rade drugačije.
"Ako nastavniku od uspeha njegovih učenika zavisi i visina plate, moraće i više da se potrudi. Najbitnije je da se napusti koncept bubanja. Nastavnici će dobiti veće plate kada taj kvalitet rada bude merljiv", rekao je Šarčević.
Kada je reč o informatičkoj pismenosti, novi ministar prosvete kaže da će se tehničko obrazovanje i informatika spojiti u jedan predmet koji će se zvati dizajn.
Šarčević je najavio i veću ulogu inspekcija, posebno na lokalu, kažnjavanje direktora i sekretara škola koji prikrivaju radna mesta, kao i dostupnost podataka za celokupno privatno obrazovanje, posebno za fakultete.
Fakulteti koji ne dostave podatke o svom radu biće stavljeni na listu nepoželjnih, naveo je ministar.
Dodao je da njegov prethodnik Srđan Verbić ostaje u ministarstvu i da će raditi na konceptu velike mature.

Nastavak na RTS...






Povezane vesti

Ministar: Roditelji će ocenjivati nastavnike i direktore

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 31.Avg.2016

Roditeljima je dodeljena slaba uloga u školi i to se mora promeniti, izjavio je ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Mladen Šarčević..."Njih niko nikada nije pitao šta zaista misle, a oni mnogo toga znaju. Zato pojačavamo ulogu roditelja u odlučivanju, kontroli i ocenjivanju nastavnika...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.