Izvor: Blic, 07.Dec.2016, 11:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Šarčević: Od nove godine rasterećenje nastavnog plana, stiže i zakon o dualnom obrazovanju

Mladen ŠŠarčević, ministar prosvete i nauke, rekao je za RTS da ima mnogo oblasti koje treba promeniti, ali da se zakon o sistemskom i dualnom obrazovanju očekuje posle Nove godine.

Prema njegovim rečima, reforme traju dužže nego ššto bi trebalo poššto je rad u višše od trećina šškola lošše ocenjen.

- Imali smo sastanak sa novinarima i najavili sto dana reforme u fazama. Mora sve redom da se popravlja, ako je bilo mnogo tužbži mora i to da rešši. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Drugo polugodiššte osnovne šškole će krenuti kroz sportske aktivnosti, biće izrađen plan i program za predšškolske ustanove. Visoko smo plasirani u oblasti za testiranje za nauku i matematiku - ističe ŠŠarčević.

Kažže da će se rad nastavnika menjati od drugog polugodiššta.

Od drugog polugodišta rasterećen nastavni plan i program

- Već od drugog polugodiššta nastavni plan i program biće rasterećeni. To je osnova priče, imamo sastanke i bavimo se međupredmetnim potpisivanjim, a doći cemo do toga kako se ocenjuje, ššta je opterećenje - objaššnjava ŠŠarčević.

Smatra da će roditelji imati višše informacija o tome da li ima dopunske nastave, pa će tako manje plaćati eventualne privatne časove.

Licenciranje i obuka direktora škola

Govoreći o licenciranju direktora šškola ŠŠarčevic je rekao da je obaveza svakog direktora da se obuči.

- Red je da pohvalimo dobar deo sistema. Šškolama koje imaju ocenu četiri uručićemo licence, imaće redovne obuke oko menadžžmenta. Oni koji su dobili tri imaće manju obuku, a oni koji imaju jedinicu i dvojku, znači da neššto ne rade dobro. Ne možžemo promeniti polovinu šškola, ali možžemo ih obučiti - objašnjava ŠŠarčević.

Govoreći o novcu koji je izdvojen za prosvetu ŠŠarčević je rekao da ne žželi da izrazi stepen svog zadovoljstva.

- Mora višše da se izdvoji za plate, od odvojenog novca nama na plate odlazi većina. Ne koristimo opremnine, ali ako se uredi imamo dogovor da se pozabavimo tom temom, da deo uššteda ostane u sistemu - kažže ŠŠarčević.

Ističe da ako poglavlja 25 i 26 budu otvorena, da će biti u boljoj poziciji i dodaje da imamo dobre primere i iskustvo komššija i da vidimo njihove grešške.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Šarčević: Zakon o sistemskom i dualnom obrazovanju posle Nove godine

Izvor: Radio Televizija Vojvodine, 07.Dec.2016

Ministar prosvete i nauke Mladen Šarčević za RTS je rekao da ima mnogo oblasti koje treba promeniti, ali da se zakon o sistemskom i dualnom obrazovanju očekuje posle Nove godine...Prema njegovim rečima, reforme traju duže nego što bi trebalo pošto je rad u više od trećina škola loše ocenjen..."Imali...

Nastavak na Radio Televizija Vojvodine...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.