Sanacija jalovišta u Kostajniku teče po planu

Izvor: Blic, 28.Jul.2016, 20:42   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sanacija jalovišta u Kostajniku teče po planu

Sanacija flotacijske deponije nekadašnjeg rudnika antimona "Stolice" u Kostajniku, započeta 17. juna, u punom je jeku.

Uz pomoć teških mašina, bagera i kamiona, jalovište iz kog se još uvek izlivaju toksične materije u Kostajničku reku, pretvoreno je u ogromno radilište, a meštani ovog krupanjskog sela očekuju da će im višegodišnje muke prestati od 20. septembra, za kada je najavljen završetak hitnih radova.

Taj posao obuhvata zaštitu od površinskih >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << voda, sanaciju i stabilizaciju jalovišta, čišćenje i regulaciju najugroženije deonice Kostajničke reke, vredan je oko dva miliona evra, a finansira ga Evropska unija i vlada Japana.

Brana jalovišta oštećena je u poplavama 2014. godine, kada su otrovne materije krenule u reku koja protiče duž celog Kostajnika, ka selu Korenita i drugim lozničkim mesnim zajednicama, do Jadra i reke Drine, čineći jednu od najvećih ekoloških katastrofa izazvanih tadašnjim poplavama u Srbiji.

- Naša kuća je odmah ispod jalovišta i nije prošla ni jedna noć bez straha od novih nedaća i izlivanja jalovine, koja nam je proticala i kroz dvorište. Za sada sve teče po planu, a ovi ljudi rade punom parom - kaže Milojko Jovanović koji je takođe angažovan i radi sa ekipom koja će narednih dana učiniti sve da trajno reši problem jalovišta čija površina je oko 3,5 hektara i na kojoj je prema procenama stručnjaka deponovano oko 220.000 kubika otpada.

Nadležni objašnjavaju da posle uređenja deponije, sledi rekultivacija terena i čišćenje nanosa iz njiva i dvorišta nizvodno od jalovišta, a kompletan posao odvija se preko Kancelarije za upravljanje javnim ulaganjima.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.