Sajam oružja u Beogradu

Izvor: RTS, 02.Jun.2009, 16:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sajam oružja u Beogradu

"Partner 2009" naziv je Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme koji je otvoren na Beogradskom sajmu. Više od 70 izlagača iz zemlje i sveta predstaviće se poslovnim partnerima, a poslednjeg dana Sajma i građanima.

Međunarodni sajam naoružanja i vojne opreme "Partner 2009", na kome učestvuje više od 70 izlagača iz zemlje i sveta, otvoren je danas na Beogradskom sajmu i trajaće do 5. juna.

Ministar odbrane Srbije Dragan Šutanovac očekuje da će i pored >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << svetske ekonomske krize domaća odbrambena industrija uspeti da ponovi prošlogodišnji uspeh kada je na strano tržište izvezla naoružanje i vojnu opremu u vrednosti od 400 miliona dolara.

Prošlogodišnji izvoz bio je najviši od 1991. godine, podsetio je ministar Šutanovac prilikom otvaranja Sajma i dodao da se nada da će takav trend biti nastavljen.

Na ovogodišnjoj izložbi nastupa 74 izlagača iz 13 zemalja, naglasio je ministar i naveo da je pre pet godina, na prvom sajmu, učestvovalo 22 izlagača.

Govoreći o odluci Vlade da se profit javnih preduzeća sliva direktno u budžet, Šutanovac je istakao da ta odluka nije konačna.

Kako je naveo, razmatra se mogućnost da se jedan deo novca koji se zaradi prodajom naoružanja preko firme "Jugoimport SDPR" ponovo uloži u obnovu kapaciteta fabrika odbrambene industrije.

Šutanovac je ocenio da je to veoma važno jer su fabrike 1999. godine u bombardovanju pretrpele velika oštećenja.

U suprotnom, Vlada bi morala da nađe novac da im pomogne pošto odbrambena industrija ima veliki izvozni potencijal, istakao je Šutanovac .

Direktor Sajma Anđelko Trpković zahvalio je Ministarstvu odbrane i preduzeću "Jugoimport SDPR" na pomoći u organizaciji Sajma i ocenio da bez njihove asistencije ne bi bilo moguće organizovati priredbu.

Trpković je ukazao na veliki potencijal odbrambene industrije Srbije uz očekivanje da će sajam prerasti granice Srbije i postati balkanska izložba naoružanja i vojne opreme.

Ministarstvo odbrane je pokrovitelj manifestacije, čiji je cilj da se prikažu proizvodi domaće odbrambene industrije, njene izvozne mogućnosti i rezultati naučno-istraživačkih projekata u razvoju naoružanja i vojne opreme.

Povećano interesovanje inostranih izlagača

Preduzeće "Jugoimport" SDPR, suorganizator Sajma izložiće novi protivoklopni raketni sistem "Alas", modernizovan tenk "M 84 AB1" i višenamensko oklopno vozilo "Lazar", izviđačko borbeno vozilo "Kurjak"...

Karakteristiku ovogodišnje manifestacije predstavlja povećano interesovanje inostranih partnera, a predstaviće se firme iz Poljske, Rumunije, Francuske, Švedske, Izraela,Belgije, Nemačke, Grčke, Makedonije, Austrije, SAD, Republike Srpske i Slovenije.

Među inostranim izlagačima su i svetski poznate firme"Thales" iz Francuske, "Bumar" iz Poljske, "Elbit" i ECI" iz Izraela.

Izlagački program obuhvata streljačko naoružanje, sisteme naoružanja vatrene podrške - minobacače, bacače granata, samohodna oruđa klasične i raketne artiljerije, topove srednjeg kalibra i sredstva za protivoklopnu borbu.

Biće izložena i borbena i neborbena vozila, sistemi vođenih raketnih projektila, razne vrste municije, eksplozivne materije - barut, eksplozivi i pirotehnika, sredstva telekomunikacija i radio veze kao i radarsko računarska sredstva.

Domaći i inostrani izlagači predstaviće i opremu i sisteme naoružanja za brodove, vazduhoplovnu municiju - nevođene i vođene rakete i bombe, opremu za protivteroristička dejstva, avione, helihoptere i bespilotne letilice, zaštitna sredstva...

Prva tri dana Sajma rezervisani su za izlagagače i poslovne partnere dok će u petak - 5. juna, manifestaciju moći da posete i građani uz kupljenu ulaznicu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Sutra otvaranje 13. Međunarodnog sajma namještaja

Izvor: Capital.ba, 02.Jun.2009

BANJALUKA, 'Banjalučki velesajam' od 3. do 7. juna organizuje 13. Međunarodni sajam namještaja, koji će okupiti više od 70 izlagača i suizlagača iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Hrvatske, Makedonije, Italije, Belgije i Njemačke, potvrdio je direktor 'Banjalučkog velesajma' Dragoljub...

Nastavak na Capital.ba...

Tenk bez posade i mitraljez sa džojstikom

Izvor: Blic, 03.Jun.2009, 10:37

To je, uprkos svemu, fin posao" trgovina oružjem. Velike pare se okreću, a uz to idu fini ljudi finih manira. Zato pod kupolama Beogradskog sajma nije bilo vašarske galame, iako je juče bilo krcato na otvaranju Međunarodnog sajma naoružanja i vojne opreme „Partner 2009” pod pokroviteljstvom...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.