Sa kojim se problemima suočava novinarstvo u Srbiji

Izvor: RTS, 04.Maj.2016, 20:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Sa kojim se problemima suočava novinarstvo u Srbiji

Novinarstvo u Srbiji suočava se sa brojnim bezbednosnim i finansijskim problemima, zakonski postoji visok nivo zaštite tajnosti novinarskih izvora, ali je u praksi situacija potpuno drugačija. To je zaključak skupa "Očuvanje javnog interesa kroz zaštitu privatnosti novinara i njihovih izvora", organizovanom povodom svetskog Dana slobode medija, 3. maja.
Prema rečima poverenika za informacije od javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << značaja Rodoljuvba Šabića, sa stanovišta propisa u Srbiji postoji visok nivo zašštite izvora novinara, ali u stvarnosti je to drugačije.

Šabić je u prilog tome podsetio na slučaj kada je Vlada Srbije položžila milion dolara kaucije za Miladina Kovačevića, koji je pretukao američkog građanina, a policija od novinara nastojala da otkrije izvor informacija.
Šef Odeljenja Misije OBES za medije Gordana Janković istakla je da su sloboda govora i medija osnovna ljudska prava i da bez njih nema demokratije.
Gordana Janković je, pozivajući se na ocene poverenika za informacije od javnog značaja i ombudsmana, ocenila da je stanje slobode medija u Srbiji zabrinjavajuće, i podsetila da istrage i suđenja za ubistvo troje novinara još traju, a jošš nije razreššen slučaj napada bombom na stan novinara Dejana Anastasijevića.
Urednica u britanskom "Gardijanu" Džilijen Filips kaže da je u vreme digitalne komunikacije privatnost novinara i njihovih izvora manje zaštićena, kao i da digitralne tehnologije omogućavaju lakši pristup onome što novinari istražuju i to je globalni problem.
"Novinari ne treba da se usredsređuju samo na sadržinu svoje priče, već treba da sagledaju ceo kontekst, kako da zaštite svoj izvor. Javni interes je ako novinar može da zaštiti svoj izvor", rekla je Filips.
Urednik "Njuzvika" Vojislav Tufegdžić naglasio je da u poslednje 24 godine novinarstvo funkcioniše u svojevrsnom "vanrednom stanju", za šta su, smatra, krive i institucije, ali i odsustvo solidarnosti među novinarima.
"Međusobno se svađamo, pa ni javnost u Srbiji nije na strani novinara", rekao je Tufegdžić.
Tribinu je obeležila i polemika urednika "Informera" Dragana Vučićevića i urednika KRIK-a Stevana Dojčinovića, povodom tekstova i fotografija, koje je objavio Informer, a na kojima je zabeleženo da susret Dojčinovića sa narko dilerom koji je, prema tom listu, izvor za tekstove KRIK-a, kao i da se sastajao sa francuskim obaveštajnim službama.
Dojčinović je rekao da za takve tekstove ne postoji nijedan dokument kojim se to može dokazati, a izneo je sumnju da je pod merama nadzora i da neki podaci o njemu cure iz tih izvora.
Vučićević je, dovodeći u pitanje kredibilitet i raznih izvora, ali i novinara koji do informacija dolaze iz takvih izvora, upitao novinarku "Gardijana" da li bi u Britaniji bila objavljena informacija da se istražživački novinar sastaje sa osuđivanim narko dilerom.
Ona nije htela da komentariše konkretan slučaj, jer, rekla je, ne zna detalje, ali da se načelno novinari po prirodi posla susreću sa različitim "izvorima".
Predsednik NUNS Vukaššin Obradović je konstatovao da se vreme trošši na osobe koje se predstavljaju kao novinari i medije koji se takođe lažžno predstavljaju kao mediji.
Iako nije precizirao na koga od učesnika polemike misli, Vučićević je zatražio od Janković da reaguje.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.