SVETI GERMAN: Molite Boga da danas grmi, a evo i zašto

Izvor: NaDlanu.com, 25.Maj.2016, 10:58   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SVETI GERMAN: Molite Boga da danas grmi, a evo i zašto

Svaki dan u srpskom narodnom kalendaru ima neku zanimljivu priču i pouku.

Dana se slavi Sveti German, patrijarh carigradski. On je bio sin prvog carskog senatora koga je ubio car Konstantin Pogonet, a njega kao mladića uškopio i silom oterao u manastir.

Narod ga slavi kao svetitelja zaštitnika od grada, poplava i suša. Kad naiđu gradonosni oblaci, ljudi u selima oko Niša izađu iz kuća i poviču: “Do >> Pročitaj celu vest na sajtu NaDlanu.com << među, Đermo”.

Takođe se veruje da će godina biti plodna ako zagrmi na ovaj dan, pa se negde govori dok grmi: “Grmni, Germane, i nosi u pustu goru dogodine”.

German se zamišlja kao starac sa dugom bradom, koji hoće da dođe kod nekog i na večeru. Običaj je da se uz seču badnjaka poziva i German na jelo, kako bi se zadobila njegova milost:

Nastavak na NaDlanu.com...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta NaDlanu.com. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta NaDlanu.com. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.