SPC i vernici sutra proslavljaju Badnji dan

Izvor: Blic, 05.Jan.2012, 12:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC i vernici sutra proslavljaju Badnji dan

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave sutra Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rodjenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.

Badnji dan je i poslednji dan Božićnog posta, kojim se vernici pripremaju za proslavu najradosnijeg praznika Rođenja Isusa Hrista, praznika cele porodice, koja je tada na okupu.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << />
Badnji dan i Božić obeležavaju 6. i 7. januara pravoslavni vernici koji poštuju stari, Julijanski kalendar.

U pravoslavne domove se na taj dan unosi badnjak, po kome je praznik i dobio ime, a kome je pravoslavna crkva dala poseban smisao, jer je ime badnjak povezano sa rečju "bdeti", budući da se na taj dan bdelo čekajući rođenje Spasitelja.

Badnjak je, po pravilu, mlado cerovo ili hrastovo drvo i predstavlja simbol drveta koje su, kako kaže predanje, pastiri doneli Josifu i Mariji da založe vatru i zagreju pećinu u kojoj je rođen Isus.

Patrijarh srpski Irinej služiće sutra u 16 sati večernje bogosluženje sa osveštanjem i paljenjem badnjaka u maloj Svetosavskoj crkvi na Vračaru, dok će 7. januara, na Božić, liturgiju služiti u Sabornoj crkvi u Beogradu.

Na Badnji dan ispred crkve Pokrova presvete Bogorodice u 11 sati počeće tradicionalna zvezdarska litija koja će ići Pop Stojanovom ulicom, Bulevarom kralja Aleksandra do trga ispred opštine Zvezdara.

Kako je najavljeno iz opštine Zvezdara, na trgu će biti održan svečani obred, uz prisustvo sveštenstva i crkvenog hora, kao i unošenje badnjaka i lomljenje česnice.

Nastavak na Blic...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

SPC slavi Badnje veče

Izvor: Studio B, 05.Jan.2012

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Nastavak na Studio B...

PATRIJARH ZA BADNJI DAN I BOŽIĆ U BEOGRADU

Izvor: Kurir, 05.Jan.2012

BEOGRAD - Patrijarh Irinej služiće sutra, na badnji dan, večernje bogosluženje sa osvećenjem i paljenjem badnjaka u maloj svetosavskoj crkvi na Vračaru, objavljeno je na sajtu Srpske pravoslavne crkve...Patrijarh će na Božić svetu liturgiju služiti u Sabornoj crkvi u Beogradu, dok će drugog...

Nastavak na Kurir...

Vernici sutra proslavljaju Badnji dan

Izvor: JuznaSrbija.info, 05.Jan.2012

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave sutra Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.

Nastavak na JuznaSrbija.info...

Badnje veče (VIDEO, FOTO)

Izvor: S media, 06.Jan.2012, 08:35

Nakon paljenja Badnjaka, održano je večernje bogosluženje u hramu Svetog Save...Patrijarh srpski Irinej osveštao je badnjak koji je zapaljen ispred Svetosavske crkve kod hrama Svetog Save u Beogradu...Badnjak je večeras zapaljen ispred te crkve u prisustvu nekoliko stotina vernika, nakon čega je...

Nastavak na S media...

SPC i vernici proslavljaju Badnji dan

Izvor: Dzungla.org, 06.Jan.2012

Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista.. . Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena.. Badnji...

Nastavak na Dzungla.org...

SPC I VERNICI DANAS PROSLAVLJAJU BADNJI DAN

Izvor: Kurir, 06.Jan.2012

BEOGRAD - Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hristosa...Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena...Badnji...

Nastavak na Kurir...

SPC i vernici proslavljaju Badnji dan

Izvor: RTV Pink, 06.Jan.2012

. . . Srpska pravoslavna crkva i vernici slave danas Badnji dan i Badnje veče, pripremajući se za proslavu Božića - rođenje Isusa Hrista. Službama bdenija i paljenjem badnjaka u pravoslavnim hramovima najavljuje se rođenje Spasitelja, čiji se dolazak na svet slavi kao početak novog vremena....

Nastavak na RTV Pink...

Danas badnji dan

Izvor: Cafe.ba, 06.Jan.2012

Srpska pravoslavna crkva i vjernici proslavljaju danas Badnji dan, pripremajući se za najradosniji hrišćanski praznik Rođenje Isusa Hrista - Božić.

Nastavak na Cafe.ba...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.