SPC: Potrebno Ministarstvo vera

Izvor: Danas, 26.Maj.2016, 18:24   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SPC: Potrebno Ministarstvo vera

Očekujemo da se Upravi za saradnju sa crkvama i verskim zajednicama, koja postoji pri Ministarstvu pravde, vrati status Ministarstva vera, saopštila je danas Srpska pravoslavna crkva(SPC) sa završenog Sabora, uz ocenu da se odnos Crkve i države u Srbiji razvija u znaku dobre volje i saradnje u uslovima odvojenosti Crkve i države.

Sabor SPC naglašava da je naročito važna podrška ove Uprave kako SPC tako i svim ostalim tradicionalnim Crkvama i verskim zajednicama.
>> Pročitaj celu vest na sajtu Danas <<
Na žalost, kaže se, ima i problema i nerešenih pitanja, pri čemu se ističe da Sabor SPC očekuje da proces restitucije nepravedno oduzete crkvene imovine u Srbiji bude ubrzan i u potpunosti okončan.

Sabor SPC je apelovao na nadležne državne organe da Crkvi budu vraćene matične knjige, oduzete još 1946, navodno radi prepisivanja.

Posmrtni ostaci naučnika Nikole Tesle ne zaslužuju da budu muzejski eksponat, već da budu sahranjeni pored hrama Svetog Save na Vračaru, "kao što su Vuk i Dositej sahranjeni pred Sabornom crkvom u Beogadu".

SPC konstatuje da su odnosi sa drugim hrišćanskim Crkvama i zajednicama, kao i sa Jevrejskom zajednicom i Islamskom zajednicom Srbije, tradicionalno dobri i korektni.

Međutim, to se nikako ne može reći za odnose sa "ekstremističkim krugovima u Rimokatoličkoj Crkvi u Hrvatskoj i u Bosni i Hercegovini, kao ni za odnose sa takvim krugovima u Islamskoj zajednici Bosne i Hercegovine i u Islamskoj zajednici u Srbiji".

SPC je konstatovala i da su odnosi sa sestrinskim Pravoslavnim Crkvama izuzetno dobri, osim izuzetka kad je reč o odnosima sa Rumunskom Patrijaršijom.

Njeni episkopi i sveštenici već godinama, nekanonski i nebratoljubivo, vrše upade u područja jurisdikcije SPC u Istočnoj Srbiji, posebno u Timočkoj krajini, navodi Sabor SPC.

SPC poziva da se sa tim prestane ili će problem izneti pred Veliki Sabor Pravoslavne Crkve i napominje da će, ukoliko se sa tim nastavi i posle toga, biti primorana da prekine liturgijsko i kanonsko opštenje sa Rumunskom pravoslavnom crkvom.

SPC napominje da je njen položaj u južnoj srpskoj pokrajini i dalje izuzetno težak iako ima znakova nade i povoda za optimizam, kao što su nesmetani rad Bogoslovije u Prizrenu i priznavanje imovinskih prava manastiru Visokim Dečanima.

Govoreći o stanju u regionu, SPC navodi da "u Hrvatskoj ustašoidni šovinisti harangiraju protiv SPC i srpskog naroda, u bosansko-hercegovačkoj Federaciji na delu je stalni pritisak, sve do otvorene diskriminacije".

Crnoj Gori se sprema zakon koji ne samo da ne priznaje Crkvi status i identitet nego joj preti otvorenim progonom, a njena vlast SPC proglašava za državnog neprijatelja broj jedan, navodi SPC i kaže da u "Republici Makedoniji još traju montirani procesi protiv arhiepiskopa Jovana i Ohridske Arhiepiskopije".

U saopštenju se navodi i da su članovi Sinoda u novom sazivu episkopi bački Irinej, žički Justin, dalmatinski Fotije i raško-prizrenski Teodosije, a članovi zamenici mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije i episkop šabački Lavrentije.

Za episkopa upražnjene eparhije kanadske izabran je dosadašnji episkop istočnoamerički Mitrofan, za episkopa istočnoameričkog dosadašnji episkop australijsko-novozelandski Irinej, a za episkopa australijsko-novozelandskoga protosinđel Siluan (Mrakić), sabrat manastira Pustinje u eparhiji valjevskoj.

Za vikarnog episkopa u eparhiji crnogorsko-primorskoj, sa titulom "episkop dioklijski", izabran je arhimandrit Kirilo (Bojović), trenutno angažovan u eparhiji buenosaireskoj i južnocentralnoameričkoj.

Sabor je istakao i da je usvojio tekst koji izražava njegov načelni stav po svim ključnim pitanjima o kojima će se raspravljati na Velikom Saboru pravoslavne crkve, sazvanom za jun ove godine na ostrvu Kritu.

Sabor je razmatrao pitanja crkvene prosvete i konstatovao da još, tu i tamo, ima škola u kojima se nezakonito diskriminiše verska nastava, iako je opšta slika iz ove oblasti veoma povoljna, navodi se u saopštenju sa redovnog zasedanja Sarbora SPC oržanog od 14. do 25. maja.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.