SOS telefon za žene žrtve nasilja

Izvor: BKTV News, 24.Nov.2014, 17:59   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SOS telefon za žene žrtve nasilja

„Mreža žena protiv nasilja“ zatražila je od države da podrži formiranje jedinstvenog SOS telefona za žrtve nasilja.

Organizacijama koje pomažu ženama koje su pretrpele nasilje godišnje se javi više od 10.000 žena.
„Mreža“ je zatražila i podršku organizacijama koje pružaju specijalizovane usluge za žene žrtve muškog ili porodičnog nasilja, strože kazne za nasilnike, da proganjanje bude krivično delo i osnivanje kriznih centara za žrtve silovanja.
>> Pročitaj celu vest na sajtu BKTV News << /> Predstavnica Mreže Aleksandra Nestorov rekla je da se organizacijama javljaju žene koje često ne mogu da dođu do državnih institucija jer nemaju dokumenta, ali i zato što ove organizacije pružaju usluge za koje u državnim institucijama ne postoji ni potrebno obrazovanje ni interesovanje.
Predstavnica Romskog centra za žene i decu Daje, Nada Đuričković, rekla je da su ovakve institucije važne za Romkinje, jer čak 45 odsto njih ne poseduje lične isprave, ili ne ostvaruje pravo na zdravstvenu zaštitu.
„Romkinje se i dalje bore sa nedostatkom dokumenata, pristupom zdravstvenoj zaštiti i stvarima koje ljudi smatraju lako dostupnim. One su vaspitane da sve moraju da istrpe. Svaka druga živi u nasilju, a svaka treća je doživela seksualno nasilje“, rekla je Đuričkovićeva.
Srbija se kao potpisnica Konvencije Saveta Evrope protiv nasilja prema ženama obavezala da oformi jedinstveni SOS telefon za celu Srbiju i to će morati uskoro da se desi, rekla je Vesna Jarić, predstavnica zajedničkog projekta UN „integrisani odgovor na nasilje prema ženama“.
Predstavnica organizacije Iz kruga Lejla Ruždić Trifunović kazala je da su žene sa invaliditetom koje trpe nasilje često nevidljive, jer ne mogu same da se obrate institucijama za pomoć, a da čak i kada se obrate institucije nisu dovoljno stručne da im pruže pomoć.
„Žene nemaju kome da se obrate. Nijedan Centar za socijalni rad nije dostupan. One preživljavaju nasilje i u institucijama sistema. Žene sa invaliditetom ne mogu da zatvore vrata ili odu, jer im u svakodnevnim aktivnostima pomaže onaj ko ih zlostavlja“, rekla je Trifunovićeva.
Mreža žena protiv nasilja navela je da je veoma važno da jedinice lokalnih samouprava u svojim budžetima predvide i sredstva za pomoć specijalizovanim organizacijama, jer u suprotnom neće moći da pružaju pomoć svojim korisnicama.
Povodom Dana borbe protiv nasilja nad ženama od sutra počinje kampanja „16 dana aktivizma“, koja će trajati do 10. decembra.
Izvor: BETA
The post SOS telefon za žene žrtve nasilja appeared first on BK Televizija - BKTV News - Telefakt.

Nastavak na BKTV News...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta BKTV News. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta BKTV News. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.