Izvor: Blic, 25.Okt.2016, 22:28   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SKORO SVE POTVRDE USKORO ELEKTRONSKI Uz zdravstvene knjižice, biće olakšano vađenje i drugih dokumenata

Nakon što sredinom novembra bude uvedeno vađenje novih zdravstvenih knjižica elektronskim putem, to će biti omogućeno i za mnoga druga dokumenta i potvrde.

Nova usluga na sajtu "eUprava" omogućiće građanima koji još nisu zamenili staru knjižicu za novu zdravstvenu knjižicu da to urade brzo i mnogo jednostavnije nego do sada, bez velikog čekanja u redu.

Narednih meseci građanima Srbije biće olakšana procedura i kada su u pitanju uplate za željena dokumenta, >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << a za jun sledeće godine najavljeno je objedinjavanje velikih baza ličnih podataka, čime će se izbeći čekanje i jurnjava za većinom dokumenata.

Kako za "Blic" priča Dušan Stojanović, direktor Direkcije za elektronsku upravu pri Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, plaćanjem karticama preko portala izbeći će se odlazak u poštu ili banku.

Pročitajte još:

- Građani će moći sve usluge koje su na portalu da plate karticom. Takođe, plan je i da do juna sledeće godine građanima država obezbedi podatke koje već ima u svojoj bazi formiranjem sistema u kojem će biti šest velikih baza - pre svega matične knjige, baze MUP-a, određene baze iz nacionalne službe za zapošljavanje, baze PIO fonda i registara obaveznog socijalnog osiguranja. Iz svih baza iz kojih su građani morali da sačekaju 30 dana da država za njih pribavi ili ako je hitno, sami idu, sada ćemo omogućiti da uverenja dobijaju odmah onlajn - navodi on.

Kako dodaje, potvrda koja se građanima Srbije i dalje dosta traži jeste da li su odslužili vojsku. Kaže, ona još nije dostupna na sajtu "eUprave", ali će uskoro biti.

Naš sagovornik ističe da građani već sada elektronskim putem mogu da novorođenče prijave u matičnoj opštini ili da ga upišu u vrtić.

Ana Brnabić: To je prioritet

Kako za “Blic” navodi Ana Brnabić, ministarka državne uprave i lokalne samouprave, razvoj e-uprave jedan je od prioriteta.

- To je nešto čemu bismo svi mi kao društvo trebalo da težimo. Želimo što više elektronskih servisa za građane i privredu, da se ne ide na šaltere, da državna administracija sve što može bude obavezna sama da sakupi, što je i predviđeno zakonom. Ja svoje saradnike pitam: šta ste danas uradili za građane Srbije? Verujem da svi državni službenici treba sebi da postavljaju to pitanje svakoga dana - navodi ona.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.