SAD započinju projekat OA-X

Izvor: TangoSix.rs, 21.Jun.2017, 09:10   (ažurirano 02.Apr.2020.)

SAD započinju projekat OA-X

Upotreba savremenih borbenih aviona u sukobima niskog intenziteta, konkretno u zadacima poput bliske vazdušne podrške trupama na zemlji, zbog visoke cene njihovog korišćenja ali i skupih ubojnih sredstava, nije uvek racionalno niti opravdano.
SAD su to najbolje osetile nakon okupacije Avganistana 2001. i Iraka 2003. godine nakon čega su američki borbeni avioni dugo vremena upotrebljavani za misije u kojima je moguća primena mnogo jeftinijih i adekvatnijih vazduhoplova poput tzv. >> Pročitaj celu vest na sajtu TangoSix.rs << protivpobunjeničkih (COIN) aviona.
Američke vazduhoplovne snage su u martu mesecu ove godine zvanično pozvale proizvođače takvih aviona da učestvuju u eksperimentu testiranja lakih jurišnih platformi što će obeležiti početak projekta OA-X u kome će se detaljno ispitati potencijalna korist novog, isplativog lakog borbenog aviona koji bi u bliskoj budućnosti mogao da uđe u naoružanje.
Provera realnih mogućnosti kandidata započeće u julu u vazduhoplovnoj bazi Holloman, Novi Meksiko. Na testiranjima će se uz primenu bojeve municije proveravati karakteristike vazduhoplova u realizaciji različitih zadataka, počevši od bliske vazdušne podrške (CAS), izviđačko-borbenih misija, borbeno traganje i spasavanje (CSAR), kao i zadacima SCAR (strike control and reconnaissance).
Visoki zvaničnici RV SAD (USAF) napominju da ovo nije takmičenje već samo eksperiment nakon koga ne mora doći do nabavke određenog tipa aviona. Ipak, eventualno buduće uvođenje COIN aviona u naoružanje moglo bi da smanji naprezanje posada borbenih aviona koje su angažovane u misijama po svetu a velika količina novih vazduhoplova bi doprinela i povećanju zajednice borbenih pilota koja se trenutno nalazi usred krize hroničnog nedostatka ljudstva. Ujedno bi se veliki deo tehnike oslobodio za itekako neophodnu obuku i trenažu.
Novi laki borbeni avion RV SAD mogao bi biti brzo uveden u upotrebu i isto tako gotovo trenutno poslat u protivterorističke misije gde ne postoji velika pretnja po posade jer neprijatelj ne raspolaže sa respektabilnim naoružanjem kojim bi efikasno mogao da dejtvuje po ciljevima u vazdušnom prostoru.
Takođe je napomenuto da COIN avion nije namenjen za zamenu jurišnih aviona A-10 “Thunderbolt II“ čija se karijera, kako sada stvari stoje, bliži kraju. Ovaj avion bi po poslednjim informacijama trebao biti povučen iz upotrebe 2022. godine.
USAF je do sredine maja poslao pozive za učešće u ovom eksperimentu na samo dve adrese, Sierra Nevada Corporation će zajedno sa Embraerom predstaviti brazilski laki jurišnik A-29 “Super Tucano“ dok će Textron Aviation pokazati mogućnosti svoja dva aviona, prvi je turboelisni Beechcraft Defence AT-6B ‘’Wolverine’’ a drugi mlazni Scorpion.

The post SAD započinju projekat OA-X appeared first on Tango Six.

Nastavak na TangoSix.rs...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta TangoSix.rs. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta TangoSix.rs. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.