Razvoj odnosa Vatikana i Beograda postepeno

Izvor: RTS, 24.Okt.2014, 15:26   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Razvoj odnosa Vatikana i Beograda postepeno

Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar rekao je da Katolička crkva "ne želi" da pretekne Srbiju u insistiranju na postizanju novog sporazuma sa Vatikanom.

"Srbija je prošla kroz brojne izazove tokom devedestih godina prošlog i početkom ovog veka. Zato Katolička crkva želi postepenim putem da razvija odnose sa Beogradom", rekao je Hočevar u sedištu Nadbiskupije u Beogradu, prenosi Beta.

U Nadbiskupiji je obeleženo 100 godina od potpisivanja Konkordata >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Vatikana sa Kraljevinom Srbijom i 90 godina od ponovnog uspostavljanja Nadbiskupije.

Prema rečima nadbiskupa, Sveta stolica zbog promenjenih društvenih okolnosti, više ne sklapa konkordate sa drugim državama.

"Danas Katolička crkva, uvažavajući građansku dimenziju svake države, sklapa ugovore, a ne konkordate. Katolička crkva na ovim prostorima je istorijska činjenica, koju ne može da dovede u pitanje promena društvenih okolnosti", kazao je Hočevar.

Najavio je da će godišnjica potpisivanja Konkordata i obnavljanja Beogradske nadbiskupije biti obeležena u nedelju, 26. oktobra, centralnom svečanošću u katedralnoj crkvi Uznesenja Device Marije na Neimaru koju će predvoditi sarajevski nadbiskup kardinal Vinko Puljić.

Hočevar je na konferenciji za novinare u sedištu Nadbiskupije predstavio i knjige Zorana Jovanovića "Istorija župe Uznesenja Blažene Device Marije od francuske crkve do katedralne župe" i "Beogradska nadbiskupija i njeno okruženje u vremenu i prostoru", posvećene sagledavanju tradicije Katoličke crkve i doprinosu njenih vernika razvoju Beograda i Srbije.

Konkordatom koji su kralj Srbije Petar Prvi Karađorđević i papa Pije Deseti potpisali u Rimu 1914. godine, regulisan je položaj katolika u Srbiji i uspostavljena je Beogradska nadbiskupija koja je zvanično otvorena 1924. godine.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.