Radović: Srbi treba da nauče koliko zagađenja donose plastične kese

Izvor: Blic, 23.Apr.2017, 09:19   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radović: Srbi treba da nauče koliko zagađenja donose plastične kese

Direktor Agencije za zaštitu životne sredine Filip Radović upozorava da je u Srbiji potrebno raditi na podizanju svesti građana o katastrofalnom zagađenju koje donose plastične kese.

- Zvuči neverovatno, ali plastične kese koristimo svega nekoliko minuta, od prodavnice do kuće, a potrebno je nekoliko stotina godina da se svaka od njih razgradi - rekao je on u izjavi za današnje "Večernje novosti" povodom činjenice da se Srbija na godišnjem nivou "zatrpa" sa čak devet >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << miliona vrećica za jednokratnu upotrebu.

Prema njegovim rečima, svaki čovek godišnje iskoristi 60 do 100 miliona kesa.

Radović napominje da je Srbija usvojila evropsku legislativu o subvencijama za biorazgradive kese kako bi se podstakli proizvođači da ih prave, ali da se se subvencije zloupotrebljavaju.

- Sada je potrebno da te zakone sprovedemo do kraja jer je čak i površna kontrola pokala da dolazi do zloupotrebe ovih subvencija - kaže Radović.

Drugu stranu, dodaje, čine veliki lanci prodavnica u Srbiji, ali i male radnje u komšiluku koje nemaju zakonsku obavezu da daju biorazgradive kese.

- Pored građana moramo da informišemo i velike firme o značaju eko-kesa i motivišemo ih da ih upotrebljavaju. To je veoma teško bez sankcija ili ekonomske računice - rekao je on.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.