Radnici tuže inspektorku rada

Izvor: RTS, 13.Okt.2015, 10:38   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Radnici tuže inspektorku rada

Radnici Preduzeća za puteve "Beograd" i dalje ne dobijaju isplatne listiće kojima bi naplatili potraživanja i primaju zaradu manju od minimalne. Zbog toga je nekoliko njih odlučilo da tuži inspektorku rada Svetlanu Vojnović jer tvrde da nije prijavila, niti kaznila direktora firme Nebojšu Pavlovića. Inspektorka negira optužbe, a Ministarstvo rada traži da se provere.
Pokazujući izvode iz banaka, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << radnici tvrde da im direktor, zastupnik kapitala, Agencija za mirno rešavanje sporova, Inspekcija rada i privatni advokat za godinu i po nisu obezbedili ni minimalne zarade.

Od maja prošle godine, firma im pojedinačno duguje više od 300 hiljada dinara koje ne mogu da naplate, jer ne dobijaju obračunski list.
"Ja i dalje ne znam šta primam jer pet godina nisam video listić pa me zanima dali neko postoji u ovoj državi koji može da naredi da dobijem listić, jer on je merodavan sutra za bilo šta - da mogu da tužim bilo koga, jer tražim svoje", kaže Perica Simić, radnik Preduzeća za puteve "Beograd"
Radnici objašnjavaju da je direktor odbio da se problem reši preko Agencije za mirno rešavanje sporova. Ni tri inspekcijske kontrole, kažu, nisu ništa promenile.
"I dan danas primamo platu koja nije po kolektivnom ugovoru, primamo platu manju od minimalne zarade. Znači primamo nešto što ni sami ne znamo šta je zato što nemamo platne listiće oko kojih sam se upravo obratio Svetlani Vojinović da se to reši", navodi jedan od radnika, Dragan Milosavljević.
Milosavljević kaže da inspektorki nije podneo pismenu prijavu jer mu je u telefonskim razgovorima obećala da će "ubediti" direktora da im isplati dug.
Ispektorka Vojinović odbacuje sve optužbe i tvrdi da su minimalne zarade isplaćene svim radnicima kada je ona bila u kontroli i da je videla isplatne liste.
"To je van pameti i ne mogu da komentarišem. Mislim da je sramota da tako kaže. Tačno je da smo se ja i Milosavljević Dragan čuli. Milosavljević Dragan meni uopšte nije stranka ni u jednom predmetu", tvrdi Vojinovićeva.
U Ministarstvu rada odlučni su da provere optužbe protiv inspektora.
"Očekujem od vas da mi date ime i prezime tog čoveka pa ćemo pokrenuti inicijativu. Ukoliko je on tako nešto rekao radnicima, bojim se da ćemo to morati da rešavamo na sudu", kaže resorni ministar Aleksandar Vulin.
Slučaj će dobiti sudsko rešenje, ali je nezvesno kada, zbog toga što je i prvo ročište po tužbi za neisplaćene zarade, iz maja prošle godine, zakazano u novembru - godinu i po dana kasnije.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.