RUSKO ČUDO TEHNIKE Neuništivi robot gasi požar s kilometar i po daljine i spasava ljudske živote

Izvor: Blic, 22.Maj.2015, 14:45   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RUSKO ČUDO TEHNIKE Neuništivi robot gasi požar s kilometar i po daljine i spasava ljudske živote

Vatrogasna oprema vredna 9,2 miliona dolara, koju je Ruska federacija poklonila srpskom narodu, uručena je juče ispred “Palate Srbije” našim vatrogasno-spasilačkim jedinicama u prisustvu premijera Srbije Aleksandra Vučića.

Dodeljeno je sedam vatrogasnih i tri operativna vozila, ali pravi hit bio je robot za gašenje požara kojim vatrogasci upravljaju i sa razdaljine do 1.500 metara - džojstikom.

Gašenje požara tako izgleda kao video igrica, pa vatrogasci >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << moraju da dobro uvežbaju prste.

Ali ova “igračka” štiti njihove živote i sprečava ekološku katastrofu. Robot ne samo što gasi požar topom koji ima domet do 55 metara, već može da pomera stvari u prostoru: od olupina do pipavih boca sa opasnim hemikalijama.

Tako, u slučaju da gori fabrika u kojoj je smeštena potencijalna ekološka bomba, vatrogasci ne moraju da uleću i golim rukama izvlače opasne materije.

Srbija je dobila četiri roboto-tehničkog vatrogasnog kompleksa. Oni će biti raspoređeni u gradovima gde postoji više objekata hemijske industrije: Pančevo, Novi Sad, Niš i Beograd. Cena jednog robota je 2.501601,9 dolara, a oni su hrvatske proizvodnje. Vatrogasci su prošli dvonedeljnu obuku.

- Ima alat napred i sa njim može da podiže dve tone tereta, a ralicom može da gura 10 tona. Upravlja se džojstikom, a kretanje se prati preko kamera na velikom ekranu.

Ima svetla, kao i kameru ispred samog alata, da možemo da vidimo šta radimo. Šteluje se stisak u zavisnosti od toga šta se uzima. Mi smo uspeli da podignemo olupinu od kola, ali i plastičnu flašu - priča vatrogasac Stanko Ivaniš.

Ovo čudo od tehnike praktično je neuništivo. Ima eksplozivni otpor i vatrostalnost, kao i prskalice koje ga dodatno štite od vatre dok je u akciji. Kreće se uz pomoć gusenica brzinom do 12 kilometara na sat.

-To se čini da nije mnogo, ali kad ga pustite tom brzinom sve se trese - dodaje vatrogasac.

Moćnom mašinom upravlja operater, a u timu su i elektroničar i mehaničar. Bez takve sprave naši vatrogasci bi rizikovali živote.

-Minimum dva čoveka moraju da uđu bilo gde da krenu, ali dva čoveka ne mogu da iznesu bure od 500 litara. Ova mašina može da podigne dve tone i da taj teret zarotira do 360 stepeni - opisuje naš sagovrnik.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić zahvalio se vladi Ruske federacije, predsedniku i premijeru, kao i ruskim prijateljima na dragocenoj pomoći. Zahvalio se i ambasadoru Čepurinu kao i kodirektoru Srpsko-ruskog humanitarnog centra Viktoru Safjanovu koji su prisustvovali primopredaji. Premijer je istakao da su srpska vatrogasna vozila u proseku stara 28 godina, dok su donirana poslednja reč tehnike.

-Ova vozila biće raspoređena odmah po celoj Srbiji, u Beogradu će biti možda jedno ili dva vozila, sva ostala vozila idu u Novi Sad, Niš, Jagodinu, Pančevo... da bismo pokazali svima u Srbiji da za nas ne postoje važniji i manje važni gradovi - istakao je Vučić.

Nastavak na Blic...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.