RFZO plaća dugove domova zdravlja

Izvor: RTS, 01.Avg.2015, 20:06   (ažurirano 02.Apr.2020.)

RFZO plaća dugove domova zdravlja

Počela je primena odluke po kojoj RFZO plaća dugovanja u ime 17 zdravstvenih ustanova kojima je račun blokiran. One duguju gotovo pola milijarde dinara. Najčešći razlog blokade su tzv. neugovoreni stomatolozi.
Trebalo je da do juče Ministarstvu zdravlja domovi zdravlja dostave precizne podatke o tome kome, koliko i za šta duguju, na osnovu čega će se napraviti plan rešenja problema. U međuvremenu, >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << počela je primena odluke po kojoj dugovanja u ime zdravstvenih ustanova plaća RFZO.

Jedna od najvećih obaveza direktorke Doma zdravlja "Stari grad" jeste potpisivanje ugovora na osnovu kojih će Republički fond moći direktno da izmiri njihova dugovanja. Naime, novac koji je ranije Fond uplaćivao Domu zdravlja, zbog sudskih presuda, odlazio je, umesto dobavljačima, neugovorenim stomatolozima.
Ubuduće će sve račune - od onih za lekove i materijal do telefonskih računa ili struje, RFZO direktno plaćati. Račun ove ustanove je već sedam meseci u blokadi, a najviše problema ima u radu laboratorije.
Direktorka Doma zdravlja Stari grad Vesna Janjušević kaže da se trenutno ne radi samo analiza urina, pa pacijente upućuju u neki drugi dom zdravlja.
"Svaki dan imamo jutarnje sastanke da vidimo da li ćemo do sledeće nedelje imati dovoljno rukavica, gaza i tako je svih ovih sedam meseci", navodi Janjuševićeva.
Najveći dužnici od blokiranih 17 zdravstvenih ustanova su Dom zdravlja Leskovac sa dugom oko 176 miliona dinara i Zdravstveni centar u Knjaževcu, koji duguje više od 110 miliona dinara. Kada nadležni sagledaju trenutnu situaciju – razgovaraće se i o eventualnom reprogramu prema dobavljačima ili veledrogerijama.
"Ministarstvo zdravlja je zajedno sa Ministarstvom finansija formulisalo zajednički upitnik koji smo prosledili svim zdravstvenim ustanovama", navodi državni sekretar Berislav Vekić.
Vekić dodaje da preko asignacije premoštavaju sve probleme, tako da trenutno nema posledica na terenu, kada je u pitanju funkcionisanje zdravstvenih ustanova.
Najčešći razlog blokade su tzv. neugovoreni stomatolozi. Na osnovu nekih uredbi iz 2006. godine, mnogi su radili bez ugovora i zarađivali po učinku. Onda su se pozvali na Zakon o radu i od države uzeli novac koji im nije isplaćivan godinama, naplativši i zaostale plate i višemilionske sudske presude i kamate.
Načelnik Stomatološke poliklinike "Mažestik" Dušan Živanović napominje da je nudio više rešenja od 2012. godine. "Predlagao sam da se uzme u obzir stvarni broj pacijenata, da se ugovore svi stomatolozi na pola plate, a da drugu polovinu zarade na tržištu, do zakupa", kaže Živanović.
Državni sekretar Berislav Vekić navodi da su se u rešavanje tog problema uključila i sva četiri reprezentativna sindikata. "U avgustu ćemo izaći sa preciznim podacima, za sada raspolažemo sa podatkom da se radi o 714 stomatologa", ističe Vekić.
Međutim, iako u Stomatološkoj poliklinici "Mažestik" 45 zaposlenih još ne zna kakva ih sudbina čeka – ugovor, otkaz ili otpremnina, tu mesečno po veoma povoljnim cenama pomoć dobije oko 4.000 građana.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.