Putin s patrijarhom Kirilom

Izvor: Akter, 28.Jul.2015, 21:39   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Putin s patrijarhom Kirilom

Putin s patrijarhom Kirilom obeležio hiljaditu godišnjicu smrti princa Vladimira

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je zajedno je sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom u Kremlju obeležio hiljaditu godišnjicu smrti kijevskog princa Vladimira za kojeg se veruje da je uveo hrišćanstvo u Rusiju.

Rusija je "zasnovana na dubokim razmišljanjima princa Vladimira, na njegovoj želji da stvori princip (pravoslavlja) koji može da ujedini narode Rusije >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << i da ujedini ovu teritoriju", rekao je Putin.

Vladimir Veliki, princ iz desetog veka, bio je veliki knez Kijeva, koji je prešao na hrišćanstvo 988. godine i posle toga je pokrstio celi Kijevski Rus.

Veliki princ je osnovao svoju zemlju na principu ljubavi i domovine, rekao je Putin i dodao da je on okončao unutrašnje borbe i uništio strane neprijatelje i da je mogao zahvaljujući pravoslavlju "ravnopravno da razgovara sa svojim susedima".

Patrijarh Kiril je rekao da sadašnji događaji ukazuju na potrebu jačanja jedinstva i zajedničke podrške slovenskih naroda.

Ruski predsednik i patrijarh govorili su pred visokim zvaničnicima pravoslavne crkve posle ceremonije u jednoj od crkava u Kremlju.

Kako navodi agencija Frans pres, ceremonija je održana u trenutku kada ruske vlasti podstiču patriotizam, uz podsećanje na rusku herojsku prošlosti i njene hrišćanske korene.

Ruske vlasti su nedavno najavile da planiraju da podignu spomenik princu Vladimiru visok 24 metara na jednom brdu kod Moskve, ali je peticija koju je potpisalo 60.000 ljudi suspendovala projekat.

Nastavak na Akter...






Povezane vesti

Putin s patrijarhom Kirilom obeležio hiljaditu godišnjicu smrti princa Vladimira

Izvor: Blic, 29.Jul.2015, 00:12

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je zajedno je sa poglavarom Ruske pravoslavne crkve patrijarhom Kirilom u Kremlju obeležio hiljaditu godišnjicu smrti kijevskog princa Vladimira za kojeg se veruje da je uveo hrišćanstvo u Rusiju...Rusija je "zasnovana na dubokim razmišljanjima princa Vladimira,...

Nastavak na Blic...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.