Izvor: Politika, 05.Avg.2015, 08:17   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Psiholozi i pedagozi ostaju u svim školama

Ministarstvo prosvete odlučilo da povuče pravilnik kojim je bilo predviđeno da svaka škola koja ima manje od 32 odeljenja mora da se odrekne jednog od ova dva stručnjaka

Novi pravilnik o finansiranju u osnovnoj i srednjoj školi, kojim je bilo predviđeno smanjenje broja stručnih saradnika – psihologa i pedagoga, biće povučen, saznaje „Politika“ u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Pravilnikom donetim u aprilu, bilo je predviđeno da svaka >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << škola koja ima manje od 32 odeljenja mora da odluči da li će imati psihologa ili pedagoga, dok škole sa manje od 24 odeljenja praktično neće moći da imaju stručnog saradnika, izazvao je veliku buru u stručnoj javnosti. Na adresu ministra Srđana Verbića stigle su kritike da u momentu kada sva istraživanja govore da je nasilje u školama u porastu, da je zbog inkluzivnog obrazovanja sve većem broju dece potrebna pomoć školskih psihologa i pedagoga i da sve veći broj mališana zbog porodičnih problema ima teškoće u učenju, on sa platnog spiska škola skida upravo one koji su najkvalifikovaniji da pomognu deci.

Drugi deo kritika ticao se činjenice da nadležni nisu prepoznali da psiholozi i pedagozi jesu srodne, ali nisu iste profesije. Ideju ministra Verbića da škola sama izabere između psihologa i pedagoga mnogi su ironično prokomentarisali da bi to bilo isto kao kada bi Dom zdravlja morao da bira između kardiologa i ginekologa.

– Mi znamo da laici teško razlikuju psihologa od pedagoga, ali stručna javnost ne bi trebalo da ima taj problem. Nažalost, upoređujući opis poslova psihologa i pedagoga u Ministarstvu prosvete, video sam da se ti opisi poslova često preklapaju – kaže dr Ivan Jerković, predsednik Društva psihologa Srbije i profesor na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu. Kako ističe, u praksi se često dešava, naročito u manjim školama, da poslove psihologa radi pedagog ili obrnuto.

– Zbog toga, podsećamo da je psiholog, i po zakonu i po obrazovanju, jedini ovlašćen da koristi psiho-dijagnostička sredstva. To znači da niko sem njega ne može da testira decu i obavlja psihološko testiranje za upis prvaka u školu. Mi znamo da se i tu često dešavaju zloupotrebe, ali moramo da naglasimo da niko ne može da „preuzme“ taj posao psihologa, jer je bazično psihometrijsko obrazovanje nešto što nedostaje drugim „srodnim profesijama“. Priučene osobe mogu imati veoma opštu i pogrešnu predstavu kako se postupa sa psihološkim testovima – objašnjava dr Jerković.

Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, za naš list kaže da su od resornog ministarstva dobili usmeno obećanje da će se na izradi novog pravilnika raditi u saradnji sa stručnjacima koji su zaposleni u školama.

– Rezultati istraživanja govore da je u porastu nasilje u školi i porodici, što znači da nam je potrebno više, a ne manje psihologa i pedagoga – zaključuje predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.

-----------------------------------------------------------------

Nerazumno i „proterivanje” logopeda

Na Pravilniku o finansiranju u osnovnoj i srednjoj školi radilo se za vreme štrajka prosvetnih radnika, podseća Jasna Janković, predsednica Unije sindikata prosvetnih radnika, uz ocenu da je

„animozitet prema prosvetnim radnicima rezultirao brojnim nerazumnim odlukama”.

– U takve spada i ona o otpuštanju logopeda. Sve više dece ima govorne mane, a nekome je zasmetala „šačica“ od tridesetak logopeda, koliko je zaposleno u školama. Veoma sam tužna jer se prosveta tretira kao i svako drugo javno preduzeće u kojima su ljudi zaposleni bez potrebe, preko veze i zahvaljujući partijskoj knjižici – kaže Jasna Janković.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.