Prvi put viđeni utva zlatokrila, ušati gnjura

Izvor: Danas, 09.Feb.2016, 13:37   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Prvi put viđeni utva zlatokrila, ušati gnjura

Međunarodni popis ptica vodenih staništa u Srbiji, sproveden u januaru, završen je, a prvi put u Srbiji su primećene retke ptice na našim staništima, objavilo je Društvo za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Među najznačajnijim vrstama zabeleženim tokom ovog popisa bile su neke ptice koje se retko sreću na našim vodama, objašnjava ornitolog Marko Šćiban, koji kaže da su na tom spisku mali labud, gak i crni orao.

- Naši volonteri, koji su se odazvali u značajnom >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << broju i mnogo doprineli zimskom popisu, uočili su baršunastog tupana, patku ledenjarku, morsku crknu, srednjeg ronca. Prvi put su evidentirani na popisu utva zlatokrila, mrki sprudnik i ušati gnjura - navodi Marko Šćiban.

Prema njegovim rečima, cilj popisa bio je dobijanje podataka o brojnosti i promenama populacije ptica koje žive na vodenim staništima, koja su među najosetljivijim na ljudske delatnosti, lov i druge vidove uznemiravanja.

- Na ovaj način dobijamo uvid u to koji lokaliteti ili područja su najznačajnija za opstanak ovih ptica tokom teških zimskih meseci. Pticama je za opstanak neophodan mir, vodena staništa na kojima nema uznemiravanja a takvih mesta je u Srbiji po našoj evidenciji trenutno veoma malo - objašnjava Šćiban.

Prema podacima DZPPS popis je gotovo u potpunosti sproveden na volonterskoj osnovi a prebrojavanju ptica priključilo se preko 200 volontera i posmatrača ptica iz cele Srbije. Tokom popisa posećeno je preko 500 jezera, kanala, ribnjaka, akumulacija, kopova, ritova, slatina i rečica od Vlasinskog i Sjeničkog jezera sve do Palićkog i Ludaškog jezera na severu zemlje. Popisom je pokriveno gotovo 500 kilometara toka Dunava kroz Srbiju, gotovo ceo tok reke Tise, tvrde u Društvu za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Kažu da su obiđeni i vodotoci Save, Tamiša, Bosuta, Jegričke, Krivaje, Drine, Ibra, Begeja. Jedan od najvećih poduhvata ponovo je bio obilazak celog toka Zapadne Morave peške, od Požege do Stalaća. Samu realizaciju popisa pomogli su JP "Vojvodinašume", JP "Plov put", Ribarsko gazdinstvo "Ečka2, AD Lukino selo, Turističke organizacije Čačka, JP "Palić Ludaš", NP "Đerdap", SRP "Zasavica", SRP "Gornje Podunavlje" i Pio "Vlasina", Zavod za zaštitu prirode Srbije, Pokrajinski Zavod za zaštitu prirode, JP "Vode Vojvodine".

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.