Protivgradnih raketa ima, ali nema strelaca

Izvor: Glas javnosti, Tanjug, 15.Feb.2011, 07:18   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protivgradnih raketa ima, ali nema strelaca

ČAČAK - Protekle godine služba protivgradne odbrane poverena Radarskom centru "Užice" štitila je poljoprivredne kulture na području dva grada i sedam opština. Sa 133 protivgradne stanice branjena su ukupno 261.622 hektara obradivih površina u okolini Užica, Bajine Bašte, Kosjerića, Požege, Čačka, Lučana, Arilja, Čajetine i Priboja. I pored toga naneta šteta iznosi od pet do 80 procenata na usevima i voćnim zasadima.

Prema izveštaju rukovodioca centra Dragomira Krljanca, >> Pročitaj celu vest na sajtu Glas javnosti << podnetom na prošlonedeljnoj sednici Skupštine grada u Čačku, od sredine aprila do 15. oktobra utrošeno je 517 raketa, ali je i pored toga naneta šteta od pet do 80 procenata na usevima i voćnim zasadima ukupne površine od 2.103 hektara.

U četiri naleta stihije najviše je stradalo područje Čačka, gde su poljoprivredne kulture pretrpele velika oštećenja na površini od čitavih 1.248 hektara. Zbog toga je nekoliko odbornika predlagalo da se dignu ruke od ovako organizovane odbrane i više sredstava utroši za pomoć voćarima, ratarima i povrtarima u plodnoj zapadnomoravskoj dolini pri nabavci zaštitnih mreža.

Rukovodilac Radarskog centra "Užice" Krljanac, kao deo opravdanja za ovakve posledice stihije, naveo je nekoliko zabrana dejstva zbog preletanja aviona vazdušnim koridorima, ali i nedovoljan broj mlađih i stručnijih strelaca.

- Za razliku od nekih ranijih sezona, rakete proizvedene u kruševačkom "Trajalu", "Poliesteru" iz Priboja i valjevskom "Krušiku", znatno su poboljšane i retko su otkazivale prilikom dejstva. Tako je od lansiranih 516 projektila samo 16 bilo neispravno - izjavio je Krljanac.

Od 133 planirane protivgradne stanice bila je aktivirana 121, ili 91 odsto. Zbog nedostaka strelaca nije bilo u funkciji osam stanica na teritoriji četiri opštine, a usled oštećenja objekata još četiri u tri opštine. Pored toga u selima je sve manje stanovnika, posebno mladih, pa je sve teže naći strelce, mada im je, pored mesečne naknade od 4.000 dinara koju daje Republički hidrometeorološki zavod, isplaćivan odgovarajući dodatak iz opštinskih budžeta.

Nastavak na Glas javnosti...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Glas javnosti. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Glas javnosti. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.