Protest Novinari ne kleče se nastavlja

Izvor: Akter, 08.Feb.2016, 22:52   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Protest "Novinari ne kleče" se nastavlja

Protest "Novinari ne kleče" održan je večeras ispred vlade Srbije, a okupljeni su poručili da će taj protest nastaviti, jer se odnos političara prema novinarima i novinarstvu nije promenio, što je bila i suština novinarskog protesta

Branko Čečen iz Centra za istraživačko novinarstvo (CINS) pročitao je okupljenima da je danas predat vladi "poduži spisak zahteva", u kojima se od šest ministara i predsednika vlade traži niz konkretnih poteza, kojima bi se pre svega >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << obezbedilo poštovanje važećih zakona.

"U tome i jeste najveći problem - u odbijanju sprovođenja svih zakona, čak i onih nakaradnih, koje su sami doneli", rekao je Čečen i naveo da je Skupština Srbije smenila ministra odbrane Bratislava Gašića na takav način da to samo "može da se shvati kao uvreda svim ženama, svim novinarima, ali ne i kao ispunjenje zahteva novinara".

"Od samog početka zahtevi za promenu odnosa političara prema novinarima i novinarstvu bili su suština našeg protesta, a u petak, u Narodnoj skupštini, međutim, problemi medija i novinara nisu pomenuti ni jedan jedini put. Umesto toga, poslanici su Gašića dočekali aplauzima kao heroja, da na momente nismo bili sigurni da li će ga razrešiti ili odlikovati", rekao je Čečen.

On je kazao da su se i poslanici opozicije "potrudili da odmognu", jer je, kako je naveo, Dragan Šutanovac "svojim krajnje neprimerenim tvitom" dao izgovor poslanicima većine da izađu iz sale, "kao da su baš taj povod čekali i kao da su se dogovorili".

"Niko nije progovorio o položaju novinara i medija. Naprotiv, ova katastrofalna situacija u medijima zapravo i jednima i drugima odgovara", rekao je Čečen i istakao da je zbog svega toga zaključeno da suštinski nijedan zahtev novinara nije ispunjen i da se protest mora nastaviti.

Nakon obraćanja Čečena, novinari Igor Brakus i Marko Somborac izveli su performans, gde su predavali "oskare popularnosti" za razne kategorije.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.