Promenjen način bodovanja male mature

Izvor: Politika, 29.Avg.2014, 12:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Promenjen način bodovanja male mature

Uprkos porastu broja vukovaca, prosvetne vlasti donele šokantnu odluku: na maturi se povećava bodovanje uspeha iz osnovne škole, a smanjuje broj poena na testovima

Iako su u proteklih godinu dana prosvetne vlasti najavljivale promenu u načinu bodovanja male mature tako što će se više uvažavati znanje na ispitu nego ocene iz škole koje nisu objektivne, na jučerašnjem radnom doručku sa novinarima, ministar prosvete dr Srđan Verbić ispustio je pravu „bombu”: sledeće >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << godine maturanti će moći da osvoje po 10 bodova na sva tri testa, dok će 70 bodova donositi uspeh iz osnovne škole.

Podsećanja radi, do sada su ocene iz osnovne škole donosile 60 poena, a posle mnogo polemika u javnosti i protesta roditelja, neposredno pre letnje pauze, Nacionalni prosvetni savet je u problematičnom brojanju glasova, usvojio odluku da će testovi iz srpskog i matematike nositi po 10 poena, a kombinovani test 20. Za ovu odluku bio je presudan glas dr Zorane Lužanin, koja je u tom trenutku izabrana za novu pomoćnicu ministra prosvete, a još nije bila razrešena dužnosti člana NPS.

Nakon toga se smatralo da će potpis ministra biti samo formalnost, ali je usledilo iznenađenje, na radost roditelja, pre svega. I upravo je dr Lužanin bila ta koja je juče obrazložila novu odluku prosvetnih vlasti:

– Nismo želeli da povećamo učešće završnog ispita da se ne bi dogodilo da učenici zanemare gradivo i počnu da spremaju samo završni ispit. Takođe nismo želeli da na taj način omalovažimo ocenu nastavnika, iako smo svesni da su kriterijumi u školama blagi i da se svake godine povećava broj vukovaca. Zato ćemo u narednoj školskoj godini raditi na podizanju objektivnosti ocenjivanja, ali ćemo i učiniti sve da zaštitimo nastavnike od roditelja koji bi želeli da utiču na ocenu.

Na pitanje „Politike” zašto je došlo do promene odluke i da li se on lično slaže sa njom, budući da je pre dolaska na mesto ministra bio na čelu Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (koji je bio zadužen za ovu temu), dr Verbić je odgovorio da je analiza podataka pokazala da je ovo bilo najbolje moguće rešenje u ovom trenutku, jer se „odluke donose na osnovu analize podataka, a ne pritisaka, pretnji i ličnih mišljenja”.

– Nekada možemo da izlečimo posledicu, možemo da skinemo temperaturu. Ali mi nećemo da skidamo temperaturu, hoćemo da lečimo uzrok, a ne posledicu. Ako je posledica loš način ocenjivanja, mi nećemo da dajemo veći značaj završnom ispitu da bi ispravljali krivu Drinu, nego ćemo da promenimo način ocenjivanja. Ako budemo dodavali bodove završnom ispitu, onda će biti sve manja odgovornost onih koji daju ocene. Nastavnici moraju da to urade na najobjektivniji mogući način, a naše će biti da ih štitimo u tome.

Zorana Lužanin je podsetila da je većina članova Nacionalnog prosvetnog saveta insistirala na tome da im se dostave podaci nakon ovogodišnje mature i da su bili u pravu zbog toga, jer su đaci sada prvi put polagali i kombinovani test, pa su rezultati analize pokazali da mora da se pronađe novo rešenje.

– Spremni smo da promenimo odluku u interesu učenika. Testirano je nekoliko modela i ovaj je bio najbolji. Ovako ćemo dati priliku deci da se koriguju nepravilnosti u ocenjivanju, a istovremeno ne želimo ni da sudbina deteta zavisi od uspeha na ispitu – dodala je Lužaninova.

Đaci se imati inicijalne testove iz matematike u četvrtom, šestom i osmom razredu kako bi se napravio presek stečenog znanja, koji se neće ocenjivati, niti će zbog pokazanog (ne)znanja nastavnici trpeti posledice.

– Niko neće imati ni manju, ni veću platu u zavisnosti od znanja koji su pokazali učenici, ne želimo da napravimo grešku kakvu su napravile neke evropske zemlje – rekao je Verbić.

Da su vukovci najveći problem u rangiranju dece, potvrdili su i sami predstavnici ministarstva, iznoseći podatke za poslednjih sedam godina koji pokazuju da se procenat najboljih đaka sa 12,28 odsto 2008. godine, popeo na skoro 14 odsto u 2014. godini.

Na pitanje da li će školska godina početi na vreme, jer je jedan sindikat najavio štrajk zbog najave smanjenja zarada od 10 odsto, ministar je odgovorio da je sve spremno za početak školske godine i da sindikati nisu jedinstveni po pitanju štrajka.

On je rekao da mehanizam smanjivanja još nije jasan, pa ne može da se pravi plan, ali da će se razgovori sa sindikatima nastaviti, jer ima mnogo važnijih problema, poput transparentnosti zapošljavanja.

– Naš stav je da treba zaštititi zaposlene u obrazovanju, jer nemamo višak u prosveti, samo imamo ljude koji ne rade dobro ili su na pogrešnim mestima. Moramo da počnemo da primamo ljude po konkursu, najbolje, a ne po listama tehnoloških viškova – rekao je Verbić.

On je rekao i da se u ovom trenutku završava preraspodela učenika i da nijedna škola neće biti zatvorena posle preraspodele, niti će bilo koji nastavnik ostati bez posla. Takođe je rekao i da neće biti otvaranja novih odeljenja koja zahtevaju nova radna mesta i za period posle 1. septembra najavio početak zapostavljene reforme gimnazija, veću podršku trogodišnjim srednjim školama i izmene nekoliko zakona, od kojih će prioritet imati zakon o udžbenicima.

----------------------------------------------------------------------------

BU na 501. a Megatrend na 9.138. mestu

Dr Miodrag Popović, savetnik ministra i prorektor Univerziteta u Beogradu, reagovao je na tekst objavljen prekjuče u našem listu pod naslovom „Šta je autentično u doktoratu Miće Jovanovića”, u kojem je rečeno da „visoko obrazovanje u Srbiji nikada nije bilo na nižim granama”:

– Nije baš sve tako crno kao što izgleda, iako, naravno i kod nas ima loših univerziteta, kao i svuda u svetu. Međutim, zaboravlja se da u svetu ima 20.000 univerziteta, a da je BU rangiran na 369. mestu na prestižnoj Šangajskoj listi, dok su iza nas najbolji univerziteti Turske, Indije ili Slovenije, a reč je o zemljama u kojima se mnogo ulaže u visoko obrazovanje.

Jedina svetska lista na kojoj se nalaze i privatni univerziteti iz Srbije, po njegovim rečima, je ona na kojoj se rangira vidljivost na vebu. BU je tu na 501. mestu, a primera radi, Megatrend na 9.138. mestu.

Sandra Gucijan

objavljeno: 29.08.2014.

Nastavak na Politika...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.