Pritvoreni advokat spise zamenio stripovima

Izvor: Politika, 23.Apr.2014, 16:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pritvoreni advokat spise zamenio stripovima

Severnomitrovički advokat Dejan A. Vasić, koji brani Žarka Veselinovića i Dragoljuba Delibašića, očekuje da će mu 25. aprila biti ukinuta mera kućnog pritvora

Kosovska Mitrovica – Dejan A. Vasić već danima ne sme da izađe iz iznajmljenog stana u severnoj Mitrovici. Svakodnevno na njegova vrata kuca policajac koji mu pruža dokument na potpis. Na taj način proverava se da li ovaj poznati mitrovički advokat poštuje meru kućnog pritvora >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << koju mu je odredio Apelacioni sud u Prištini, preinačivši prvostepeno rešenje o zabrani prilaska svedocima „kojima je navodno pretio”.

Dejan A. Vasić, koji je zajedno s kolegom Farukom Korenicom uhapšen 25. marta, posle poziva predstavnika misije EU, očekuje da će 25. aprila konačno biti na slobodi.

U dugom razgovoru objašnjava da neće moći da zaboravi kada ga je pretresalo najmanje dvadeset Euleksovih policajaca naoružanih do zuba „dugim cevima”, s fantomkama na glavama. Ispred je bilo parkirano na desetine džipova s upaljenim rotacionim svetlima. Mogao je te noći, kaže, da primeti kako je narod počeo da se okuplja u to nedoba, i kako su počela da se pale svetla u okolnim stambenim zgradama.

„Predstavnici Euleksa pozvali su me i rekli da dođem u advokatsku kancelariju. I ranije se dešavalo da me ljudi koje zastupam ili kojima treba pomoć, ali i predstavnici pravosuđa i policije, pozivaju u to doba, ako je vezano za neki slučaj. Međutim, nisam očekivao da sam ja bio na meti misije EU. Iako je pretres trebalo da se obavi u prisustvu dva svedoka, predstavnika Advokatske komore i branioca, nikog od njih nije bilo, a tada su mi zaplenjena dva telefona, računar u kojem je bilo oko 800 elektronskih dokumenata. Prethodno su zatražili da stavim na uvid celokupan predmet Žarka Veselinovića”, priča za „Politiku” Dejan A. Vasić, koji sa suprugom i četvoro dece živi na samo nekoliko koraka od glavnog ibarskog mosta, koji razdvaja severni srpski i južni deo grada.

Iste noći sproveden je u bazu Euleksa u južnom delu Kosovske Mitrovice, a ubrzo po njegovom privođenju priveden je i Faruk Korenica, koji zajedno s Vasićem radi na odbrani Žarka Veselinovića, koji se tereti za pokušaj ubistva dvojice policajaca Rosu i kome je određena mera kućnog pritvora, ali i na slučaju Dragoljuba Delibašića, penzionisanog pukovnika MUP-a Srbije koji je u pritvoru u severnoj Kosovskoj Mitrovici, a navodno se sumnjiči za događaje od 3. februara 2000. u ovom gradu.

U Euleksu u južnoj Mitrovici saslušavali su ga do osam časova ujutru, a onda mu je, po naredbi međunarodnog tužioca Euleksa Paskala Personsa, određeno policijsko zadržavanje od 48 časova zbog sumnji da je „pretio nekima od svedoka”.

– Pritvorski uslovi nisu bili loši, imajući u vidu da smo kolega Korenica i ja već poznavali policajce koji su nas tada čuvali – seća se tih dana advokat Vasić.

Nakon puštanja iz policijskog pritvora, pretpretresni sudija Euleksa Pedro Tekseira ipak je odredio meru kojom Vasić nije mogao da se približi svedocima kojima je navodno pretio, kao i samom Veselinoviću i članovima njegove porodice. Takvom merom doveden je u pitanje njegov dalji rad na predmetu, pa je pretpretresni sudija „zastao s predmetom Veselinovića do pravosnažnosti rešenja”.

Nakon toga, Apelacioni sud preinačuje prvostepeno rešenje i Vasiću (i Korenici) određuje meru kućnog pritvora, što u razgovoru za naš list advokat tumači kao presedan, s obzirom na to da se u „istoriji advokature, bar na Kosovu i Metohiji, ne pamti da je jedan advokat dobio ovakvu kaznu”.

Vasić očekuje da će se ubrzo vratiti poslu jer ga u kancelariji „čeka veliki broj predmeta koji je vezan za privatizaciju na Kosovu i koji se nalazi u različitim fazama pred vrhovnim sudom Kosova”.

– Veći problem su krivični predmeti koji se vode pred sudovima širom Kosova. Tako je pred Euleksovim većem Osnovnog suda u Prištini u toku ponovljeni pretres za ratni zločin u kome branim Srećka Martinovića iz Novog Brda, pred Osnovnim sudom u Gnjilanu teče krivični postupak protiv Nenada Stojkovića iz sela Parteš, vezan za navodno ometanje izbora od novembra prošle godine, a tu je i predmet Dragoljuba Delibašića iz Kosovske Mitrovice, kojeg, srećom, branim sa iskusnim kolegom Miodragom Brkljačem. Ipak, srećan sam, ako se može biti srećan u ovakvoj situaciji, što je prošle nedelje Euleks konačno oslobodio Lazu Lazića iz Štrpca, pa u vezi s tim predmetom mogu da predahnem – govori Dejan Vasić.

Pitamo ga kako provodi dane u kućnom pritvoru, a on odgovara da nije navikao da bude na jednom mestu jer njegov radni dan traje skoro 24 sata.

– Uglavnom se odmaram, a prinudni odmor mi je dobrodošao da se malo posvetim deci i porodici. U slobodno vreme obavezno čitam „Politiku”, pročitam po koju knjigu a ponekad i neki strip – sa smeškom kaže za „Politiku” advokat Vasić.

Biljana Radomirović

objavljeno: 23.04.2014.
Pogledaj vesti o: Autonomna pokrajina Kosovo i Metohija

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.