Preminula i četvrta osoba u Domu u Vranićima

Izvor: RTS, 19.Apr.2015, 17:23   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Preminula i četvrta osoba u Domu u Vranićima

U čačanskoj bolnici preminula je i četvrta osoba koja je bila korisnik Doma za stare u Vranićima, gde je proglašena zaraza salmonelom. Još nema zvanične potvrde o uzroku smrti. Zaražena je 41 osoba, među kojima su i zaposleni. Vlasnik doma tvrdi da ima dozvolu za rad.
Na prijemu u čačansku bolnicu preminula je korisnica usluga Doma za stare "Dvoje", potvrđeno je u Zdravstvenom centru "Dr Dragiša >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << Mišović" u Čačku.

Ostali zaraženi salmonelom su, prema rečima medicinskih radnika, sada stabilno, a epidemiolozi su utvrdili da više od polovine zaposlenih i korisnika usluga Doma "Dvoje" ima iste simptome.
Ovo je četvrti slučaj u poslednja dva dana.
Devet pacijenata je hospitalizovano u čačanskoj bolnici, dok je jedan pacijent prevezen u Užice.
Vlasnik doma "Dvoje" Pero Marić kaže da dom ima licencu za rad i da ta ustanova ispunjava sve uslove koji su propisani zakonom za smeštaj starih lica.
"Kada se to desilo nisam bio tu nego u inostranstvu, tako da ne znam šta je uzrok zaraze", kaže Marić za Tanjug.
Navodi da je licencu dobio aprila prošle godine, što podrazumeva da ima i dozvolu za rad.
U njihovim prostorijama od prijave epidemije crevnih bolesti uveden je epidemiološki nadzor, sprovode se mere suzbijanja širenja epidemije, a u toku su vanredne inspekcijske provere.
Direktorka Zavoda za javno zdravlje u Čačku Ana Mišović rekla je za RTS da je u domu za stare u Vranićima, gde su od zaraze salmonelom juče umrle tri osobe, uočen niz nepravilnosti kada je higijena u pitanju, pre svega u kuhinji i magacinskom prostoru. 
Očekuju se i rezultati obdukcije kako bi bio utvrđen uzrok smrti četvoro korisnika usluga doma za stare u Vranićima kod Čačka.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.