Predstavljena knjiga Osnovi deliberativne demokratije Jirga Štajnera 

Izvor: Blic, 01.Jun.2016, 00:49   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Predstavljena knjiga "Osnovi deliberativne demokratije" Jirga Štajnera 

U Klubu – knjižari – galeriji, predstavljena je knjiga "Osnovi deliberativne demokratije – Empirijsko istraživanje i normativne implikacije Jirga Štajnera, koji je ovih dana u poseti Beogradu.

Na predstavljanju su, osim autora, koji je bio gost Glasnika, govorili dr Jelena Trivan, direktorka Službenog glasnika i urednik, prof. dr Slaviša Orlović. Ovo izdanje je objavljeno u saizdavaštvu Glasnika i Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, u ediciji Trag urednika prof. >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << dr Slaviše Orlovića.

Jelena Trivan istakla je da objavljivanje ove knjige znači i potvrdu ozbiljnosti Glasnikove izdavačke delatnosti i orijentacije, najavivši i nova slična izdanja u bližoj budućnosti.

„Ova knjiga, između ostalog, govori i o neophodnosti građanske demokratije, o uključivanju građana u demokratiju – u šire političke diskusije i konkretne demokratske procese, osvrćući se ujedno i na primere iz našeg regiona“, napomenula je ona.

Slaviša Orlović je takođe ocenio da ovo izdanje, koje je i svojevrsni regionalni projekat, pokazuje da Glasnik korespondira sa svetom i važnim aktuelnim, globalnim diskusijama, te da stoga nije isključivo reč o stručnoj literaturi koja je već uvrštena među udžbenike na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu, već i o knjizi koja je značajna i zanimljiva i za širu publiku.

„Ona pokazuje kako doći do istine i boljih argumenta i tako učiniti da političke odluke i konkretna politka imaju veći legitimitet“, konstatovao je on.

Jirg Štajner se najpre osvrnuo na to da se politka danas generalno doživljava kao igra moći, kao neospornog činioca u toj utakmici u kojoj učestvuju političari i građani, ali i da ipak uvek postoji i nešto što se naziva racionalnim izborom, a da ova knjiga pokušava ukazati na to da koncept „Deliberativne demokratije“ pokazuje načine za argumentovano artikulisanje politike.

Govoreći o aktuelnim političkim problemima u svetu i važnim pitanjima poput rata u Siriji, kao i o svojim gostovanjima na tribinama širom sveta, poput Kolumbije, ali i Bosne i Hercegovine, Štajner je kao svoj utisak ipak istakao to da smatra da su građani ipak najviše zainteresovani za svoju stvarnost i to kako da se poboljšaju uslovi njihovog svakodnevnog življenja.

„Deliberativna demokratija je stoga veština koja se može savladati; njom se stoga možemo baviti na najvišem, filozofskom nivou funkcionanja, analizirajući mišljenja Aristotela i Kanta, ali i na praktičnijem-svakodnevnom nivou, jer ja smatram da ona mora biti usmerena i ka obrazovanju dece u školama“, ocenio je Štajner, naglasivši da „Deliberativna demokratija“ zato može biti i šansa za čitav svet, a da u tome postoji i velika uloga i odgovornost medija koji javnost informišu o politici i političarima.

„Postoje političari koji delaju isključivo sledeći svoje lične interese, ali i oni, poput Vaclava Havela, koji svesno biraju da slede i brane opšte interese – iako je manje takvih, ja verujem da oni ipak nisu izuzetak, već primer kako bi trebalo delati i stoga nam je potrebno što više takvih političara“, zaključio je on.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Slobodno tržište odgovorno za sumrak demokratije

Izvor: Danas, 01.Jun.2016

Knjiga počasnog profesora na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Bernu i Univerziteta Severne Karoline Jirga Štajnera "Osnovi deliberativne demokratije" predstavljena je juče u knjižari-kafeu Službenog glasnika...Štajner zagovara oživljavanje ideje opšteg interesa i uključivanje građana...

Nastavak na Danas...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.