Pravilnikom oko 3.000 nenastavnog osoblja bez posla

Izvor: Blic, 27.Maj.2015, 15:32   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pravilnikom oko 3.000 nenastavnog osoblja bez posla

Donošenjem Pravilnika o ceni usluga u osnovnim i srednjim školama uvodi se racionalizacija nenastavnog osoblja u obrazovanju i, ukoliko pravilnici ne budu povučeni, oko 3.000 zaposlenih ostaće bez posla, upozorili su danas predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije.

'Iza toga (pravilnika) stoji smanjenje broja nenastavnog osoblja. Procenjujemo da bi, ako bi se ti pravilnici primenili, oko 3.000 zaposlenih u školama koji nisu u nastavi ostalo bez posla'', rekao je predsednik >> Pročitaj celu vest na sajtu Blic << Sindikata obrazovanja Srbije Branislav Pavlović, navodeći da je ministar najavio izmenu tih pravilnika.

Prema njegovim rečima, ''na jedan perfidan način ministarstvo je u liku ministra donelo pravilnike o cenusu - ceni usluga u osnovnim i srednjim školama''.

Kako je rečeno na konferenciji za novinare, najveći udarac tim pravilnicima biće nanet malim školama.

Predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije naveli su i da nisu zadovoljni situacijom, najavljujući da će, ukoliko se ništa ne promeni, sa drugim sindikatima razmotriti organizovanje štrajka na početku nove školske godine

''Sve mi izgleda da ćemo, sva četiri sindikata, morati ponovo u avgustu da se sastanemo i vidimo da li će školska godina početi nekim štrajkom ili će dotle nešto da se uradi. Ovako više ne ide'', poručio je Pavlović.

On je naveo da su u ponedeljak, posle dužeg vremena, imali ''neke'' razgovore u Ministarstvu prosvete koje je ''čekalo zadnji trenutak pošto su do 1. juna trebali da počnu pregovori''.

Pavlović je podsetio da je potpisanim Sporazumom kojim su sindikati izašli iz štrajka utvrdjeno da do kraja godine treba da se zaposlenima u obrazovanju isplati pomoć ili neka nagrada i da počnu pregovori oko plata, te da sindikati učestvuju u procesu racionalizacije i svim drugim aktivnostima koje se tiču zaposlenih.

''Što se tiče plata ministar (Srdjan Verbić) nije mogao ništa da nam kaže. On očekuje, ako to premijer i MMF odobre, da negde početkom septembra bude isplaćena neka pomoć zaposlenima u obrazovanju'', obijasnio je Pavlović.

Prema njegovim rečimna, ministar je sindikate uputio na premijera Aleksandra Vučića, tako da su juče sva četiri reprezentativna sindikata podnela zahtev da ih premijer primi.

Na konferenciji je istaknuto da taj sindikat traži da se selektivno, prema gubitku koji je nastao smanjenjem plata od 10 odsto, zaposlenima u obrazovanju isplati pomoć do 15. jula i da se ubrza postupak zaključivanja Posebnog kolektivnog ugovora za visoko obrazovanje, studentski standard i predškolstvo.

Nastavak na Blic...






Povezane vesti

Oko 3.000 zaposlenih u školi pred otkazom

Izvor: Radio 021, 27.Maj.2015

Donošenjem Pravilnika o ceni usluga u osnovnim i srednjim školama uvodi se racionalizacija nenastavnog osoblja u obrazovanju i, ukoliko pravilnici ne budu povučeni, oko 3.000 zaposlenih ostaće bez posla, upozorili su danas predstavnici Sindikata obrazovanja Srbije..."Iza pravilnika stoji smanjenje...

Nastavak na Radio 021...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Blic. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Blic. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.