Poverenik traži od Ministarstva nadzor u 11 samouprava

Izvor: RTS, 25.Maj.2016, 11:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Poverenik traži od Ministarstva nadzor u 11 samouprava

Zbog uskraćivanja informacija koje je od 11 lokalnih samouprava tražio Savet za borbu protiv korupcije, Poverenik za informacije od javnog značaja je od Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu zatražio da se sprovede postupak nadzora u tim samoupravama.
Poverenik je, u pismu zatražio da to ministarstvo, kao nadležno za nadzor nad primenom Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << značaja i Zakona o lokalnoj samoupravi, obezbedi i primenu drugih, zakonom predviđenih mera, uključujući i pokretanje postupaka odgovornosti za kršenje zakona.
"Neposredan povod je činjenica da je Poverenik u toku samo jednog dana u ovom mesecu primio čak 11 žalbi Saveta za borbu protiv korupcije Vlade Republike Srbije zbog uskraćivanja informacija koje je tražio od jedinica lokalne samouprave", navodi se u saopštenju Poverenika.
Reč je o sledećim gradovima i opštinama: Niš, Novi Sad, Čačak, Kragujevac, Sremska Mitrovica, Zrenjanin, Pančevo, Ćuprija, Zaječar, Bujanovac i Tutin.
Informacije koje je Savet tražio spadaju u krug informacija koje očigledno, nesporno predstavljaju apsolutno legitiman predmet interesovanja javnosti - podaci o broju zaposlenih, podaci o uknjiženim nekretninama, podaci o dodeljenim subvencijama, podaci o drugim budžetskim davanjima i slično, ocenio je Poverenik.
Poverenik stoji na stanovištu da bi takve informacije trebalo da su dostupne svakom građaninu, najširoj javnosti, i bez posebnog zahteva, na proaktivnoj osnovi, na veb prezentacijama lokalnih samouprava.
"Stoga je uskraćivanje takvih informacija bilo kome neprihvatljivo, a u slučaju Saveta za borbu protiv korupcije, koji je radno telo Vlade Republike Srbije, deluje gotovo groteskno", dodaje se u saopštenju.
Ovakvo ponašanje je u potpunom neskladu sa očekivanim, pretpostavljenim odnosima lokalne samouprave i republičkih organa u skladu sa Zakonom o lokalnoj samoupravi, a sa stanovišta Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja predstavlja kažnjiv prekršaj, pa stoga, po oceni Poverenika, zahteva pažnju i adekvatnu reakciju Ministarstva za državnu upravu i lokalnu samoupravu.

Nastavak na RTS...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Povezane vesti

Obaviti nadzor u 11 lokalnih samouprava

Izvor: Beta, 25.Maj.2016

Poverenik za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti Rodoiljub Šabić uputio je danas pismo Ministarstvu državne uprave i lokalne samouprave, u kojem zahteva da ministarstvo sprovede nadzor i pokrene postupak utvrdjivanja odgovornosti za kršenje zakona nad 11 lokalnih samouprava...

Nastavak na Beta...

Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.