Potpis na donorsku karticu,  nada, lek i šansa za novi život

Izvor: RTS, 08.Feb.2016, 01:01   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potpis na donorsku karticu, nada, lek i šansa za novi život

U Srbiji donorsku karticu ima 140.000 građana, odnosno deset puta više nego kada su Radio- televizija Srbije i Ministarstvo zdravlja pre osam godina pokrenuli kampanju "Produži život". Međutim, taj broj nije dovoljan da bi svi oni kojima je novi organ jedini lek, na vreme dobili neophodnu pomoć.
Da stave potpis na karticu na kojoj piše da se njihovi organi u slučaju moždane smrti mogu koristiti >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << za lečenje drugih ljudi, u redakciju RTS-a došli su ombudsman Saša Janković i poverenik za informacije Rodoljub Šabić.

Rodoljub Šabić kaže da mu je bilo logično da da nekom drugom čoveku šansu da živi.
"Mislim da je to normalno i mislim da smo radili jako malo da kod ljudi jačamo tu predstavu koja nam je valjda svojstevna, da jačamo humanizam i solidarnost, i drago mi je što se ovom kampanjom to pokušava raditi", kaže Šabić.
Saša Janković, zaštitnik građana kaže da nije bila teška odluka. "Teško je zamisliti i prihvatiti da u 21. veku bilo ko može da izgubi život ako taj život može biti spasen, a da pritom niko neće trpeti nikakvu štetu, ako mogu da učinim nešto i lično da povećam šansu da bilo ko sačuva život to ću sa zadovoljtsvom učiniti", rekao je Janković.
Donorska kartica nije zakonski obavezujući dokument, i uvek se traži i saglasnost porodice da bi se pristupilo transplantaciji. Takva procedura primenjuje se u većini zemalja. Iako uskoro počinje rad na novom zakonu, saglasnost porodice tražiće se i ubuduće.
Dr Nenad Milojičić iz Uprave za biomedicinu Ministarstva zdravlja kaže da je dobro kada institucije kao što su zaštitnik i poverenik potpišu kartice, jer to znači da imaju poverenje u sistem Srbije.
"Mogu da kažem i da izrada novog zakona o transplantaciji organa počinje 22. februara uz podršku experata EU. Ministarstvo zdravlja ima želju da do prvog juna uradi dva nova nacrta zakona o transplantacii organa i transplantaciji ćelija i tkiva", kaže Milojičić.
Do tada, neophodno je da se u promociju darivanja i zaveštanja organa uključe svi oni koji mogu da pomognu program transplantacije u Srbiji. Na taj način, između ostalog, pokazujemo koliko smo kao društvo razvijeni, humani i solidarni.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.