Potera za nesavesnim vozačima

Izvor: RTS, 02.Maj.2015, 22:02   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Potera za nesavesnim vozačima

Policija još traga za vozačem koji je noćas automobilom naleteo na 31-godišnjeg muškarca i usmrtio ga. Posle udesa vozač se nije zaustavio, već je pobegao u smeru Rakovice. Takvi slučajevi nisu retki, kažu u Saobraćajnoj policiji, a 70 odsto ih je rešeno.
Najnovija nesreća se dogodila oko jedan sat posle ponoći, u Ulici pilota Mihaila Petrovića. U policiji kažu da je mladić oboren van >> Pročitaj celu vest na sajtu RTS << obeleženog pešačkog prelaza. Mediji prenose da je od siline udarca odleteo na haubu vozila koje je bilo parkirano pored puta.

Radivoje Ninčić iz Uprave saobraćajne policije kaže da postoje određeni dokazi o tipu i marki vozila koje je izazvalo saobraćajnu nezgodu, tj. koje je oborilo pešaka. Od početka godine u Beogradu nije bilo sličnih slučajeva. Prošle, policija se intenzivno bavila slučajem kantrimen. Iako vozilo sa Brankovog mosta nije pronađeno, uhapšene su osobe koje su bile u njemu. U tom i sličnim slučajevima na mestu nesreće ostaje dosta tragova.
"Vrlo su bitni tragovi koji se pronađu na licu mesta, vezani su za eventualnu marku i tip vozila, pogotovo ako se radi o svedoku koji je očevidac sa lica mesta o registarskom broju koji je poznat", kaže Ninčić.
Delovi farova, farbe, stakla, limarije, tablice. Uviđajna ekipa skuplja i najsitnije delove kako bi identifikovali automobil koji je učestvovao u nesreći.
Kada je udaren pešak, vrsta njegovih povreda pomaže u potrazi za osumnjičenim. Razlikuju se povrede koje ostavljaju automobili, terenska vozila, kamioni ili radne mašine.
Na osnovu rasporeda povreda može se pretpostaviti gde su oštećenja na vozilu.
Pronalaženje osumnjičenih nekada se završava za nekoliko sati. Međutim, u složenijim slučajevima za to su potrebni meseci, a nekada i godine. U zavisnosti od nastalih posledica, kazna za one koji beže sa mesta nesreće kreće se od novčane do osam godina zatvora.
"U redovnim okolnostima osiguravajuće društvo pokriva svu štetu nastalu u saobraćajnoj nezgodi. Međutim, ukoliko vinovnik pobegne sa lica mesta, onda je on taj koji mora da plati kompletan račun, a radi se veoma često o milionskim ciframa", kaže Damir Okanović iz Komiteta za bezbednost saobraćaja.
Vozači često kao opravdanje za bekstvo navode strah, a ima i onih koji beže jer su pod dejstvom alkohola, nemaju položen vozački ispit ili voze neregistrovano vozilo.

Nastavak na RTS...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta RTS. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta RTS. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.