Izvor: Politika, 27.Avg.2014, 23:03   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Posle nadzora otkazi za 24 klinička asistenta

Po nalogu Ministarstva prosvete, danas će biti raskinuti ugovori sa mladim stručnjacima na Medicinskom fakultetu u Nišu koji su istovremeno angažovani na petnaestak klinika niškog Kliničkog centra

Niš – Savet Medicinskog fakulteta Univerziteta u Nišu i Nastavno-naučno veće ove visokoškolske ustanove juče su na vanrednim sednicama prihvatili mere koje je posle vanrednog upravnog nadzora rada na fakultetu naložilo Ministarstvo prosvete Srbije. Ovo ministarstvo >> Pročitaj celu vest na sajtu Politika << je krajem juna ove godine donelo odluku da se obavi vanredni upravni nadzor, a posle dobijenog zahteva Osnovnog javnog tužilaštva u Nišu, Agencije za borbu protiv korupcije i primljenih predstavki koje su podneli bivši dekan prof. dr Milan Višnjić, prof. dr Milan Jovanović i dr Ivana Burazor. Nakon jučerašnjih sednica saveta i Nastavno-naučnog veća, akademik prof. dr Milorad Mitković, predsednik Saveta Medicinskog fakulteta, za „Politiku” je rekao:

– Fakultetu je naloženo da se ponovi izborni postupak za šefove katedri, da raskine ugovore sa kliničkim asistentima i da se predloži novi kandidat za člana Saveta Medicinskog fakulteta iz redova osnivača. Postupajući po ovom nalogu, pravna služba našeg fakulteta danas će raskinuti ugovore o radu sa 24 mlada stručnjaka, koji su u zvanju kliničkih asistenata. Jedan od zaključaka izveštaja inspekcije Ministarstva prosvete o upravnom nadzoru rada u našoj ustanovi jeste da se ova mera ustanovi nalaže jer, stoji u obrazloženju, iako je statutom Medicinskog fakulteta Niš predviđeno postojanje „kliničkih asistenata”, njihovo angažovanje nije u skladu sa odredbama važećeg zakona o visokom obrazovanju – rekao nam je akademik Mitković.

Na Medicinskom fakultetu vidno su bili zatečeni nalogom Ministarstva prosvete, koji je stigao pre desetak dana i zbog toga su hitno zakazane sednice saveta i veća. Prema mnogim mišljenjima, a to se moglo čuti juče na sednici Nastavno-naučnog veća fakulteta, otkazivanje rada mladim stručnjacima u zvanju „kliničkih asistenata” može čak i da ugrozi akreditaciju fakulteta jer njihov rad sa studentima – broj časova i obim vežbi, predviđen je planom i programom koji je bio jedna od osnova za akreditaciju visokoškolske ustanove. Zato će se od Ministarstva prosvete zatražiti da se hitno raspiše konkurs za popunu upražnjenih radnih mesta na fakultetu, kako ne bi trpeli nastava i organizacija rada, a samim tim ne bi bio ugrožen i rad cele ustanove.

Inače, rečeno nam je, posle otkazivanja rada na Medicinskom fakultetu svi mladi stručnjaci koje je zatekla ovakva mera Ministarstva prosvete ostaju i dalje u Kliničkom centru Niš, gde je većina u stalnom radnom odnosu. Prof. dr Zoran Radovanović, direktor KC Niš, rekao je za naš list da je zgranut predstavkama i prijavama ljudi iz bivšeg rukovodstva fakulteta:

– Ovo je bio klasičan pokušaj „državnog udara” na fakultetu. Prijave su pisali bivši rukovodioci koji su, što inače javnost ne zna, sklopili ugovore o radu sa 21 mladim stručnjakom dok su vodili fakultet, a da su samo tri angažovana ugovorom u poslednje dve godine od kada je izabran novi dekan i novo rukovodstvo. Jasno je kao dan da bivše rukovodstvo, koje je izgubilo pozicije, pokušava na svaki način da degradira fakultet i nanese mu štetu i da je ovim neuspelim pokušajem „puča” u stvari „pucalo u sopstvenu nogu”. U svakom slučaju, mladi stručnjaci ne treba da brinu, jer se njihov rad u praksi, na klinikama, nesmetano produžava i sigurno je da će jednoga dana, upravo zbog iskustva koje stiču ponovo biti u nastavi na fakultetu gde će svoja znanja prenositi na nove generacije studenata – rekao nam je dr Radovanović.

Dekan niškog Medicinskog fakulteta prof. dr Stevan Ilić zvanično je juče demantovao informacije da su klinički asistenti primali pune zarade i po dve cele plate, i na fakultetu i u Kliničkom centru. Kako nam je rekao, oni su od fakulteta dobijali nadoknade za rad sa studentima samo po 17.000 dinara mesečno.

Toma Todorović

objavljeno: 28.08.2014.

Nastavak na Politika...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Politika. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Politika. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.