Ponovo mlad

Izvor: Danas, 24.Okt.2014, 22:43   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponovo mlad

Grupa Lačni Franz ponovo nastupa. Sa svojim uvek "zelenim" tekstovima i mladalačkom energijom ponovo spaja različite generacije srodnih duša. Mini-turneja obnovljenog Lačnog Franza je počela 19. oktobra nastupom u Novoj Gorici.

Iako su neke od pesama nastale pre više od trideset godina, publika ih je prihvatila kao da su snimljene juče. Sličnu atmosferu Zoran Predin i članovi novog Lačnog Franza priredili su i na nastupima u Novom Sadu i Beogradu, a nastavljaju 25. oktobra >> Pročitaj celu vest na sajtu Danas << u Nišu i 26. oktobra u Užicu.

Poznati slovenački muzičar, pesnik i kantautor Zoran Predin rođen je 16. juna 1958. godine u Mariboru. Znamo ga po odličnim kompozicijama za film, televizijske serije i pozorišne predstave i kao autora nebrojenih tekstova i nezaboravnih šansona.

Predinova prva ljubav bila je košarka. Nakon što je loptu zamenio gitarom, došlo je vreme za hedonizam i poeziju. Igrače košarke u stranu su gurnuli pesnici i književnici. Svoj rok bend osnovao je 1979. godine, nametnuvši mu imenom Lačni Franz sav svoj cinizam, sarkazam i smisao za parodiju. Lačni Franz bio je prvoligaški bend bivše Jugoslavije. Njihovu isključivo autorsku muziku kritika je proglasila "kabaretnim rokom", dok ih danas opisuje međunarodnom etiketom "hard indie". U tekstovima lirika Zorana Predina provocira kao ironični sarkazam, jer nestašno prepliće erotiku sa politikom i društvene tabue sa crnim humorom. Većina tekstova je dvosmislena, što im daje prepoznatljivost i alibi. Tokom dugogodišnje solo karijere Predin je snimio 15 albuma, a autor je i mnogih poznatih pesama koje izvode hrvatski muzičari.

Možda najbolji opis značaja Predina i njegovog benda daje naš čuveni rok kritičar Petar Janjatović: "Lačni Franz su u ono razbarušeno vreme novog talasa bili grupa koju su voleli zahtevniji. Njihove pesme su tražile izgrađen stav i uključen mozak. Zoran Predin je i od kritike i od kolega bio prepoznat kao jedan od najznačajnijih jugoslovenskih rok pesnika. Neka vrsta novotalasnog Arsena Dedića".

Posle dugogodišnjeg nagovaranja publike, Zoran Predin je ove godine oživeo koncertni program Lačnog Franza. Sa četvoricom muzičara je krenuo na klupsku turneju po svim većim gradovima bivše YU. Prvi snimak nove postave "Jebiveter Junior" iznenadio je sve koji su očekivali pospanu nostalgiju. Svira se žestoko i beskompromisno. Lačni Franz je ponovo mlad - tačno kao što glasi i moto ove nove turneje.

Nastavak na Danas...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Danas. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Danas. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.