Ponoviti postupak za poverenika

Izvor: Akter, 04.Maj.2015, 16:46   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Ponoviti postupak za poverenika

Mreže i koalicije više od 200 organizacija civilnog društva zatražile su ponavljanje postupka utvrđivanja predloga kandidata za mesto poverenika za zaštitu ravnopravnosti

U otvorenom pismu poslanicima, potpisnici izražavaju duboko nezadovoljstvo načinom na koji je utvrđen predlog kandidatkinje za funkciju poverenika za zaštitu ravnopravnosti, u čijoj je nadležnosti sprovođenje Zakona o zabrani diskriminacije.

Zato tražimo da ne usvojite predlog parlamentarnog >> Pročitaj celu vest na sajtu Akter << Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, da se u saradnji sa civilnim društvom pronađu kandidati koji ispunjavaju uslove predviđene Zakonom o zabrani diskriminacije i da njihove biografije budu javno dostupne, navodi se u pismu.

Dodaje se da se, prateći medijsko izveštavanje, stiče utisak da su, ne samo civilno društvo i javnost, već i članovi Odbora za ustavna pitanja i zakonodavstvo, stavljeni pred svršen čin utvrđivanjem predloga kandidatkinje.

Potpisnici pisma smatraju da je to učinjeno bez prethodnih konsultacija sa organizacijama civilnog društva i uz povredu poslovnika Skupštine Srbije, kao i da predložena kandidatkinja ne ispunjava uslove propisane Zakonom o zabrani diskriminacije.

Iako je nesumnjivo da kandidatkinja koju je predložio Odbor za ustavna pitanja i zakonodavstvo Brankica Janković ima značajne kvalifikacije, one nisu ključne za oblast delovanja poverenika za zaštitu ravnopravnosti i ne mogu se nazvati "iskustvom na pravnim poslovima u oblasti zaštite ljudskih prava", navodi se u pismu.

Dodaje se da Brankica Janković ne ispunjava osnovni uslov - 10 godina rada na pravnim pitanjima u oblasti zaštite ljudskih prava.

Brankica Janković je istaknuti funkcioner partije, što dovodi u pitanje njenu nezavisnost i neutralnost, smatraju organizacije civilnog društva.

Organizacije i mreže civilnog društva predlažu i podržavaju kandidaturu Slavoljupke Pavlović za mesto poverenice za zaštitu ravnopravnosti.

Slavoljupka Pavlović desetogodišnjim radom u oblasti zaštite ljudskih prava, kroz direktan rad i sistemsko zastupanje prava marginalizovanih društvenih grupa, u potpunosti ispunjava sve kriterijume postavljene Zakonom o zabrani diskriminacije, navodi se u pismu.

Nastavak na Akter...






Pročitaj ovu vest iz drugih izvora:
Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta Akter. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta Akter. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.