Izvor: B92, 01.Nov.2007, 13:00   (ažurirano 02.Apr.2020.)

Pomoć obolelima od celijaklije

Beograd -- Na listi lekova o trošku zdravstvenog osiguranja do kraja novembra biće i bezglutensko brašno za obolele od celijakije.

To je jedini lek za obolele od celijakije, izjavila je direktorka Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje Svetlana Vukajlović. Na konferenciji za novinare ona je navela da u Srbiji ima oko 70.000 obolelih od celijakije i da će oni na recept moći da dobiju pet kilograma bezglutenskog brašna mesečno.

U Republičkom zavodu za zdravstveno >> Pročitaj celu vest na sajtu B92 << osiguranje najavljeno je i pokretanje akcije sa Narodnom kancelarijom predsednika Republike u finansiranju doživotne terapije za obolele od celijaklije.

O potrebama obolelih od te retke bolesti do sada se nije se brinulo na odgovarajući način. Celijakija je urođena preosetljivost na gluten, protein koji se nalazi u pšenici i nekim drugim žitaricama. Uglavnom oboljevaju deca i žene.

Zbog alergije na gluten javljaju se bolovi u stomaku, česte stolice, gubitak težine, deca zaostaju u rastu, propada zubna gleđ, javlja se anemija, osteoporoza, ugrožena je jetra.

Zato je obolelima nužna hrana bez glutena koju je teško naći i skupa je.

U Srbiji postoje samo dve institucije gde se na pravi način može ustanoviti i lečiti celijakija. Zato je potrebna dodatna edukacija kadra, pre svega pedijatara.

Cena kilograma tog brašna je između 600 i 1.000 dinara, navela je Vukajlovićeva i dodala da će RZZO pokrenuti inicijativu i za smanjenje carina i poreza na druge proizvode koji ne sadrže gluten.

RZZO će, rekla je ona, finansirati i dijagnostikovanje te bolesti, iniciraće formiranje stručne radne grupe koja će se baviti prevencijom, praćenjem i lečenjem oboleleih od cerijakije i organizovaće edukaciju pedijatara.

Vukajlovićeva je istakla da je o potrebama obolelih od celijakije saznala kroz saradnju sa Narodnom kancelarijom predsednika Srbije.

Direktorka te kancelarije Tatjana Pašić navela je da se ta saradnja, sem u prepoznavanju i rešavanju problema od raznih oboljenja, ogleda i u slanju pacijenata u inostranstvo na lečenje.

Ministar zadužen za Nacionalni investicioni plan Dragan Đilas, koji je kao bivši direktor te kancelarije započeo saradnju sa RZZO, na današnjoj konferenciji je kazao da "Srbija jeste siromašna, ali ne toliko da ne može da reši ovakve probleme".

Nastavak na B92...






Napomena: Ova vest je automatizovano (softverski) preuzeta sa sajta B92. Nije preneta ručno, niti proverena od strane uredništva portala "Vesti.rs", već je preneta automatski, računajući na savesnost i dobru nameru sajta B92. Ukoliko vest (članak) sadrži netačne navode, vređa nekog, ili krši nečija autorska prava - molimo Vas da nas o tome ODMAH obavestite obavestite kako bismo uklonili sporni sadržaj.